Den analoge svindler

Der sker noget uldent på Østerbro, skriver Annette Pedersen i et facebook-opslag i gruppen Det sker på Østerbro, for hun og hendes naboer, har fundet en falsk faktura fra Modstrøm i deres postkasser. De falske fakturaer er lagt i postkasserne i seks opgange, der alle er bag en aflåst port. Annette Pedersen mener, fakturaerne kan være delt ud i påsken, hvor Modstrøm har lukket.

Hvis ikke lige der manglede et modtagernavn på fakturaen, og momsen var lidt skæv, så ligner det enhver anden faktura, som de fleste modtager digitalt fra forskellige virksomheder.

Fakturaen lyder på kr. 2.632,13 inklusiv moms, og perioden er for første kvartal 2024. Deadline er for længst overskredet.

Det her er noget så sjældent, som en analog postkasse-svindler.

Den er falsk

Den er ganske rigtig falsk, bekræfter Sacha Melanie Rasmussen, presseansvarlig for Modstrøm.

“Vi har indtil nu fået fem henvendelser fra kunder, der alle er bosat på Østerbro.”

Sacha Melanie Rasmussen fortæller endvidere, at beboerne har været meget behjælpelig med, at sende Modstrøm billeder af de falske fakturaer, som beboerne har modtaget som ufrankeret brev i deres postkasse. 

“Vi ved, at fakturaerne er identiske – de er på samme beløb¸ og det er samme registrerings- og kontonummer, der er oplyst.”

Sacha Melanie Rasmussen bekræfter, at det er anmeldt til politiet og at de allerede har kontaktet Danske Bank, som er indehaver af registrerings- og kontonummeret.

“Derudover har vi kommunikeret det internt, så vores medarbejdere er forberedt, og vi har meldt det ud på vores sociale medier og på vores hjemmeside. Vi vil fortsætte med at gøre vores for, at ingen falder i denne fælde.“

Det var en anden tid

Da jeg var yngre, bad min mor mig altid om at passe på pungen i baglommen, der lige var til at hive op, når jeg stod for tæt i en bus.

Jeg lærte på den kedelige måde, at man ikke skal købe en tung lækker læderjakke fra en mand på gaden i Rom, hvis man ikke vil ende med en fin kasse med sten. Der var kop-spillet på Strøget i København, hvor man skulle gætte under hvilken kop terningen var endt, mens andre i mellemtiden havde gættet, hvor ens pung lå i tasken. Og de dansende tyve, der gav dig et kram, mens de tog uret af dig.

Det er ikke fordi det ikke sker mere, men de seneste 10 år, har vi dog haft ekstra stort fokus på den digitale svindel, der i følge Ritzau slog rekord i 2023. E-mærket fortæller til Ritzau, at udviklingen indenfor kunstig intelligens, har gjort det nemmere at producere troværdige annoncer på dansk.

Så vi har alle lært, at vi skal passe på, hvad vi modtager digitalt. Vi skal kigge med skeptiske briller på de mails fra “politiet” der fortæller at vi er blevet stævnet.

Vi skal passe på, når en facebook-konkurrence fra det der ligner Tesla Danmark, udlover en ny el-bil, for inden vi får set os om, har facebook-gruppen ændret navn, der linkes nu til en interiørside, der sælger Kay Bojesen aber med 50% rabat, som vi så aldrig får.

Og som den seneste, at du får en sms fra et ukendt nummer. Det er et af dine børn, der har mistet sin mobil, og har brug for mor og fars økonomiske hjælp.  

Netop med digital svindel, skal vi sikre os, at de mindre digitale og ofte ældre familiemedlemmer, er opdateret om alle de digitale svindelnumre, så de ikke klikker på noget fra nogen, som de ikke kender. De skal ikke tro på, at Postnord har brug for kr. 112,00 ekstra, for at levere en pakke, som de ikke har bestilt. Eller begynde at skrive sammen med en fremmede, der har en Mercedes til salg. 

Hvis vi lige ser bort fra den åbenlyse svindel, med en mail om at jeg har arvet penge fra en ukendt onkel, som jeg får flere gange om året , så kan det være svært at navigere i de digitale svindelnumre, for som E-mærket ganske rigtigt fortæller til Ritzau, så er svindlerne blevet så dygtige, at selv fortidens stavefejl, der førhen satte min indre alarm til, nu har været gennem en AI, så det bliver sværere at gennemskue, om det virkelig er svindel, eller om min pakke står i tolden, og venter på min indbetaling.

Det falder tilbage på én

Mens vi alle er opmærksomme på den digitale svindel og hvilke links vi klikker på, og de SMS’er vi modtager, så har denne svindler fra Østerbro, valgt at gå den analoge vej.

Med en gammeldags papir-faktura, hvor man skal indbetale sin el-regning til Den Danske Bank og et dansk kontonummer, så er dette stykke papir, en lidt overraskende måde at prøve at svindle på.

Alle der har lovligt ophold i Danmark eller i et land inden for EU/EØS, har ret til at få en indlånskonto og eller en betalingskonto i en dansk bank, men for at oprette den, er der krav om identifikation. Så umiddelbart burde det være nemt for politiet, at finde frem til kontohaveren. Spørgsmålet er, om svindleren bare ikke ved, hvor nemt det er for politiet, eller der ligger noget helt andet bag.

Jeg har forhørt mig i Facebookgrupper for Indre by og Vesterbro, for at høre, om svindleren som en anden Postnord, har taget cyklen og kørt tværs gennem byen, for at uddele fakturaen i andre postkasser, eller der er tale om en analog tyv på gåben, der ikke rigtig gider gå langt. 

Der er indtil videre ingen udmelding om, hvorvidt det har bredt sig over bydele. Danske bank har endnu ikke svaret mig, om hvorvidt kontoen har modtaget indbetalinger, og om de har lukket den igen. Og på mandag vil jeg forhøre mig hos politiet, om de har fundet frem til, hvem der ejer bankkontoen. Det sidste må være det nemmeste. Spørgsmålet er blot, om det er svindleren selv.

Det er ikke Annette Pedersen fra Østerbros indtryk, at nogen af naboerne har betalt den falske regning.

Så i dag vil jeg ikke nøjes med at skrive, pas på hvad du deler, men pas på hvad du betaler. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.