Mercedes-svindleren – del 1

Dette er nok den mest kyniske svindel af alle.

Hvis du udnytter et dødsfald, og svindler folk, der er i sorg, så tilhører du et specielt segment blandt svindlere, ribbet for bare en snert af moral. Og så bør straffen være hård.

I februar døde min far. Jeg har hans mobil, som jeg har brugt, til at skrive til hans venner om hans dødsfald. Min far blev 86 år, og selvom han var en ældre herre, var han lidt af en gadgetnørd.

Han var inkaneret Iphone-fan.

Han brugte Skype, som han udtalte Skypiii, og Messenger og WhatsApp til at holde kontakten med sine venner i udlandet. Kort tid inden hans død, fik jeg installeret en cromecast på hans TV, så han kunne caste YouTube, direkte fra sin mobil. Han fangede den næsten med det samme.

Det blot for at sige, at selvom han var en gammel mand, gik han ikke ned på udstyr og hans mobil var hans kommunikationsværktøj.

Tre uger efter min fars død, var der en kvinde, der ringede over hans Skype. Jeg svarende og på flydende fransk, spurgte hun efter min far. Jeg fik forklaret, at han desværre var død og på virkelig dårlig engelsk, fik hun efterfølgende skrevet på en skypechat, at hun kendte min far, fra en rejse til Danmark. De skulle, have mødt hinanden til en fest. Hun skrev også, at jeg havde taget telefonen, en gang hun havde ringet, og at han også, havde fortalt hende om mig. Og så var han en god mand, skrev hun. Hun fortalte også en privat ting om ham, som folk der mødte ham, kunne have hørt direkte fra ham, men som jeg ved med sikkerhed, aldrig har været koblet til hans navn på nettet.

Og så begyndte jeg at scrolle

Min far er fransk, og har mange venner i udlandet, og ud fra det hun havde skrevet, havde jeg en formodning om, hun nok kendte ham. Men det forsvandt hurtigt, for nu hun ændrede samtalen sig, høflighederne var overstået og direkte til business. Hun havde hjulpet min far, med et køb af en Mercedes fra Tyskland. Hun han overført 10.000 euro, og manglede de sidste 5000 euro, før hun kunne få bilen sendt afsted til Danmark. Betalte vi ikke, ville vi miste de 10.000 euro.

Som journalist der har it-kriminalitet som fagområde, der bimlede alle klokker. Det her kunne kun være svindel. Min far kunne ikke finde på, at overføre penge til en bil, han aldrig havde set, vel?!?

Jeg gennemgik hans skypedialog med hende, og kunne se, at deres kontakt startede i december 2020, hvor hun første gang skriver til ham. Han svarer hende ikke de første par gange. Hun både skriver og hun ringer. Hun er ihærdig og klart den mest aktive i dette bekendtskab. Jeg kan også se, hun på et tidspunkt, har sendt et billede af en Mercedes og skrevet en pris.

Dette billede har jeg efterfølgende fundet på Mercedes Benz side – og der står, at bilen er solgt.

Jeg kan se, at hun har ringet adskillige gange, hvor han ikke svarer. Men fire gange, har han taget telefonen. De har talt sammen i henholdsvis 3 minutter og 52 sekunder, 1 minut og 14 sekunder og samme dag, som hun sendte et billede af en Mercedes og en pris, der havde de et par minutter forinde, talt sammen i 1 minut og 28 sekunder.

Fem dage før min far pludselig dør i februar, taler de sammen i 2 minutter og 51 sekunder.

Udover hans forkærlighed for sin Iphone, så elskede min far biler. Eller nok mest drømmen om dem, da han de sidste år inden hans død, ikke kunne køre bil grundet problemer med benene. Og jeg ved, at favoritten altid har været en Mercedes. Jeg husker, da han for mange år siden, købte en brugt, og han var stolt som en pave, da han indtog vejene.

Så selvom det her, var en langt ude histore, var der nogle underlige detaljer, der bare passede for godt ind. En kvinde der kendte til enkelte detaljer om min fars liv, der ikke stod på nettet, fortalte mig, at hun holdt af min far, og blot manglede de sidste 5000 euro, før hun kunne sende en bil afsted, som jeg vidste, han var vild med. Det var godt tilrettelagt.

Samtalerne med min far

Min far og jeg havde talt om svindel på nettet, da det er jo er et emne, jeg har skrevet om i flere år. Vi har grinet sammen, over de nedringede unge barmfager kvinder, der både anmodede ham om venskab på Facebook og kontaktede ham over messenger.

Så han var klar over, han skulle være forsigtig. Og så var han ikke dum. Så nu va det tid, til at få lidt mere fra hende, så jeg bad Jessica, som kvinden kaldte sig over Skype, om at sende mig en kopi af bankoverførslen på 10.000 euro. Der gik 18 minutter, så havde hun sendt den over Skype. Og den så sær ud. Jeg lagde den ud på Twitter, og bad tweeps om deres mening, og ingen var i tvivl. Den var retoucheret. Udover at der kun stod hans fornavn, der lignede, at det var blevet skrevet henover, et andet navn man havde slette, så var den også dateret 25 februar. Seks dage efter min far døde.

Den kunne Jessica godt have lavet bedre.

Jeg kontaktede for en god ordens skyld også min fars bank, der kunne bekræfte, at der ikke var sket en overførsel. Kvinden var en gemen svindler, der ville udnytte en mands død.

Hvad gør en klog.

Det her skal hun ikke slippe godt fra, og overvejede, hvordan jeg kunne få flere informationer ud af hende, der kunne bruges, når politiet efter min anmeldelse, forhåbentligt ville prøve at identificere hende.

Jeg var overbevist om, at det ikke var hendes rigtige navn. Og Skype giver ikke mange muligheder, for at finde en ip-adresse, så jeg bad hende sende mig en mail. Den fik jeg med det samme. En Gmail og gudskelov ikke en krypteret protonmail, hvor politiet jo sjældent og som i aldrig, kan få nogen informationer fra udbyderen. Så jeg fandt kildekoderne til Gmailen, og gemte dem i en fil til politiet.

Mailadressen var med et nyt kvindenavn. Nu hed Jessica, Christine. Jeg spurgte hende hvorfor, hun brugte et andet navn. Skypen var ikke hendes, forklarede hun, men datterens. Men nu havde hun til gengæld fået travlt. Jeg skulle overføre pengene i dag, ellers ville handlen gå tabt, og vi ville miste alle 10.000 euro.

Gode råd var dyre. Hvordan pokker holdt jeg maildialogen varm, til jeg havde hørt fra politiet , om det var en varm linie, de ville benytte sig af, så jeg bed i det kyniske æble, og skrev til hende at jeg desværre havde travlt, da jeg lige nu var på vej til begravelsen. Den var forlængst overstået, men det viste hun ikke. Jeg skrev sidst i mailen; Send by iPhone. Så det så ud som om, at jeg virkelig var på farten, og ikke bare sad bag min Mac og undrede mig. Nu kunne jeg lige så godt, køre den helt ud.

Der kom hurtigt et svar tilbage, “okay i’m still sorry, really moved take heart i support you leave a message when you can.”


Jeg kontaktede politiet, der bad mig lave en anmeldelse – og indrømmet, det er altid tidskrævende, at skulle anmelde digitale hændelser til politiet. Efter at have taget screendumps af samtalerne, gemt den fiktive bankoverførsel, og fundet kildekoderne, fra den mail, hun sendte fra, var jeg klar til at lave en online anmeldelse. Jeg fik indtastet alle informationer og uploadet alle de filer, der var relevante, for at politiet kunne få et indtryk af sagens karakter, og så trykkede jeg på afslut.

FEJL stod der. Den tid og den anmeldelse jeg havde lavet, var spildt. Jeg ringede til politiet, fik en mailadresse og sendte den afsted, for i første omgang, at få en mail tilbage om, at jeg skulle lave den online. Jeg fik forklaret problemstillingen, og nu ligger anmeldelsen hos politiet.

I mellemtiden prøver jeg, at holde mail-dialogen varm, med kvinden der kalder sig Jessica, Christine og Sabrine, for den kvinde skal findes. For hvis de gør det her, overfor mig og min far, har de – eller vil de, gøre det overfor andre. Og det skal vi have stoppet.

Det er den forkerte sørgende, de prøver at svindle.

Så har du et godt bud på, hvad jeg skal skrive til kvinden med de mange navne, for at hun holder hesten – og den fiktive Mercedes, og ikke lukker og slukker maildialogen i Cyberland, før politiet kommer på banen, så giv mig gerne besked.

For de 10.000 fiktive euros, som hun sige, min far har overført for en fiktiv Mercedes, de penge skal vi da have retur. I ved, i faderens, datterens og helligeånden navn.

To be continued….

Og til dig, der oplever online svindel. Der bør være no mercy. Så anmeld altid. Enten på 114 eller på https://politi.dk/anmeld.

BLOT TIL ANDRE TYVE. DER BOR NOGEN I HANS HJEM. SÅ GLEM ALT OM AT LAVE INDBRUD, I HVAD I TROR, ER EN AFDØDS HJEM. DER BOR NOGEN NU.

VORES ARTIKLER ER REKLAMEFRI men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.