Pædofiljægerne – en menneskelig tragedie

Feature.

Det her er en historie om selvtægt. Og vold. Og om noget, der aldrig burde være sket. Det her er også en historie om digitale medier. 

Du kan vælge at lytte til historien her:

I går fik jeg en mail fra Københavns Vestegns politi, med svar på flere spørgsmål jeg havde haft, i forbindelse med den artikel jeg skrev om digitale grupperinger af pædofiljægere i Norden, der under samme logo, jager mænd, som de har catfishet på nettet. På, blandt andet Snapchat, udgiver de sig for unge piger og drenge, og får arrangeret møder, med ofte meget voksne mænd, som de ender med at tæske og filme og efterfølgende dele på Telegram og TikTok – to sociale medie platforme. På nuværende tidspunkt deles der to videoer med overfald på to forskellige danske mænd. I mailen fra København Vestegns politi bekræfter de, at politiet aktuelt efterforsker to anmeldelser.

I samme mail skriver Københavns Vestegns Politi, at de fredag ved middagstid, har anholdt en 20-årig mand fra Glostrup, som politiet forbinder med sagen. Han vil blive fremstillet i grundlovsforhør senere fredag med begæring om varetægtsfængsling.

Grundlovsforhøret er klokken 14, så jeg pakker min computer og kører til retten i Glostrup.

I lokale 102 sidder den 20-årig. En 20-årig som så mange andre, den eneste forskel er, at han i dag sidder foran en dommer, iført en hvid overtræksdragt, af den slags man normalt ser i krimifilm på Netflix, når politiet skal sikre DNA. Han sidder helt stille. Bag ham sidder, hvad jeg formoder, er hans mor. Der er ikke mange tilstede, til det der måske bliver det første grundlovsforhør ud af mange der omhandler pædofiljægere i Danmark, for på nuværende tidspunkt, findes der både en afdeling på Sjælland, Fyn og Jylland, af det nye danske pædofiljæger-netværk, som jager under samme logo som tilsvarende grupper i Norge, Sverige og Finland. (Fem dage senere er der kommet grupper i UK, Lithauen, Polen og Tjekkiet).

Den unge mand, der sidder foran dommeren, svarer beredvilligt på alle anklagerens spørgsmål. Og der er mange. Og de udvikler sig undervejes i sagen. For det man skal forstå er, at han er anholdt blot et par timer tidligere, så hverken anklageren eller forsvareren, har haft særligt meget tid til at forberede sig, så undervejs i det der først omhandlede røveri, fik hurtigt en helt anden og mere alvorlig karakter. En sag om grov vold.

Men lad os først kigge på, hvad den unge mand fortalte om sig selv, og om hvordan pædofiljægerne jager på nettet. Han er 20 år, og lider af ADHD og OCD. Noget der kom frem i retten, da dommeren på et tidspunkt måtte bede ham tale langsommere, og hans svar var, at han ikke havde fået sin medicin. Han er arbejdsløs, men afventer kommunen, forklarer han. Og så mener han, at der ikke er konsekvenser nok for pædofile, derfor har han valgt at være aktiv i den sjællandske afdeling af Pædofiljægerne i Norden.

Han forklarer til retten, at pædofiljægerne skriver sammen i lukkede grupper på Telegram, og den dag overfaldet fandt sted, var der bid. Det betød, at jægerne med en af de pigeprofiler, de havde oprettet på Snapchat. “Vi skrev 09 i navnet, så kom der en masse” (læs: mænd). Var der nu arrangeret et møde med en mand, der troede, at han havde skrevet sammen med en 15 årig pige. 

Vi skriver, at vi er under den kriminelle lavalder, og siger de ja til mødet, så vurderer vi, at de er pædofile.”

De var tre pædofiljægere, der kom ud til det aftalte mødested. En 14-årig dreng fra Frederiksberg, der i dag er i politiets varetægt. Den 20-årige. Og så en dreng på 16 år. Jeg kender ikke hans navn, fortalte han, men beskrev at han var lyshåret og bar tandbøjle. Det var den 16-årigs opgave at filme mødet.

Manden de har en aftale med, melder dog afbud, så de 3 jægere aftaler på stedet, at prøve at finde en ny mand, så de aktiverer deres snap-profiler, og der er “fangst”. En 38-årig mand, der har en profil der hedder; “nogle piger der vil havde pik”, har haft en chat, med det han troede var en 15 årig pige, det var i stedet den 14-årig dreng, der sad i den anden ende.

Over Snapchat guider de manden ud til mødestedet. “Vi havde sat livelokation på profilen på snapchat, så han kunne finde os”.  Og han kom. 

Under grundlovsforhøret forklarer den 20-årig, at han er impulsstyret, og da manden er pædofil, skal han bare have tæsk”. Og det kan man se, i den video af overfaldet, som de senere deler på Telegram og TikTok, at han får. Man kan se, hvordan de sparker manden på kroppen, mens de med en tusch skriver pedo i panden og på maven af ham. Deres trofætag.

Om selve overfaldet forklarer den 20-årig, at han sparkede ham, og slog ham i hovedet med en knyttet hånd, og at han var nervøs for, at han havde brækket hans ribben.

Han forklarer, at de tog mandens telefon, som de ødelagde og smed væk. Og så ville de fjerne hans nøgler, så han havde svært ved at komme hjem. 

“Manden bliver udadreagerende, derfor jeg vælger at pacificere ham, ved at tage halsgreb”. Halsgrebet ser man på videoen.

Videoen der senere blev delt på de sociale medier, som er klippet sammen med noget af overfaldet, samt screenshots af en del af den dialog, de havde haft med manden forud for hændelsen, der ser man ikke, at de havde en jernkæde, som de slog ham med på benet. Det kom frem i retten.

På nuværende tidspunkt er den 20-årigs mor opløst i tårer. Det er som om, omfanget af grundlovsforhøret og hendes drengs handlinger nu er blevet for meget for hende.

“Hvorfor leger i selvstægtsmænd” var anklagerens spørgsmål til den 20-årig; der svarer, at han mener, at straffen er for lav for pædofile. At efter deres møde med dem, vil de ikke møde en ny.

Ved anklagerens næste spørgsmål, blev der stille i lokalet.

“Den 38-årig har en IQ på under 75. Det betyder, at han er, hvad man kognitivt betegner som en sinke. Han er mentalt som en 13-årig. Var du klar over det?

Nej, det vidste den unge mand ikke. Havde jeg vidst, at han var sinke, havde jeg håndteret det på en anden måde, var svaret.

Jeg sidder som presse, og jeg ønsker ikke, at lade mig påvirke af, hvad der foregår i retslokalet. Jeg skal blot tage notater. Men i det øjeblik slår virkeligheden mig, om hvilken menneskelig tragedie denne sag er. For alle.

Norske pædofiljægere anholdt

Den 18 juni 2024 kan det Norske politi bekræfte, at en mand har anmeldt en hændelse, hvor han er blevet overfaldet og stukket med en kniv af fire drenge på 15 år og en på 14 år. Den video er delt i flere af de nordiske pædofiljægeres Telegram-grupper. I videoen kan man se, hvordan den 14-årig har trukket kniven, da han går frem mod manden, der her bliver stukket i hånden. De fem er alle sigtet for grov vold og den 14 årige for drabsforsøg. Han er dog under den kriminelle lavalder.

Manden, der er i 50erne, troede at han skulle møde en 15-årig dreng, som han havde haft en digital chat med. Det var pædofiljægerne selv, der stod bag den profil. Manden er nu blevet sigtet for grooming af et barn under 16 år.

Jeg har spurgt både Københavns Vestegns politi og NSK, den nationale enhed for særlig kriminalitet, om danske mænd, der anmelder den slags overfald, også kan risikere, at blive dømt for for grooming efter den danske paragraf 231, der kan give bøder eller op til 2 års fængsel for grooming af unge under 18 år, men jeg har ikke kunne få et svar. Politiet opfordrer dog generelt til, at man ikke udøver selvtægt, og at man desuden ikke videre-distribuerer krænkende og ulovligt indhold. Man bør i stedet anmelde til politiet, hvis man bliver opmærksom på kriminalitet.

Pædofiljægernes tiktokgrupper for både Danmark, Sverige, Norge og Finland er i dag blevet lukket ned, og nye bliver oprettet med samme logo. En anden profil der benytter sig af pædofiljægernes logo, kalder sig blot pedokiller. Det er også lukket ned. Alle Telegram-grupperne med videoerne er fortsat aktive. 

Ud af de tre der står bag angrebet på den 38 årig mand, der af anklagemyndigheden betegnes som kognitivt udfordret og med et sind som en 13-årig, er de to nu anholdt. Den 20-årig som i dag har erkendt sig skyldig i groft overfald, er blevet varetægtsfængslet for fire uger. Den 14-årig er anholdt og i politiets varetægt. Han er under den kriminelle lavalder. Den sidste. En 16-årig dreng, hvor det eneste vi ved er, at han er lyshåret og bærer bøjle, han var fredag eftermiddag endnu ikke identificeret.

Dagens retsmøde blev afsluttet ved, at moderen, der nu er helt opløst i tårer, spørger ud i rummet, “Hvordan kan I forvente, at en der er kognitivt udfordret, kan vurdere om en anden er kognitivt udfordret?”

Coverbilledet er AI-produceret.

AI produceret

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.