Diez – helt uden filter

Kommentar.


Der er langt at falde, hvis man sætter sig på spidsen af en selfiestang, og det mærker Kathrine Diez i disse dage.


Jeg har længe været fascineret af den digitale persona Kathrine Diez, der med over 59.500 følgere på sin Instagram-profil har skabt sig en digital tilstedeværelse, hvor det eneste, der er statisk, er hendes brug af mange ord. Selv formen på hendes næse er underlagt løbende forandring. Det er fakta, ikke mobning.

Den sidste del vil jeg komme tilbage til senere. Hvis du lever af at lægge dit liv ud på nettet og samtidig ændrer dit udseende til samme formål, skal vi også kunne tale om den påvirkning, det har.

Men – tilbage til historien.

Intet på nettet går forbi profilerne på Reddit, hvor Diez længe har været dagens emne. Som i en skolegård blev hendes udseende kommenteret, og hendes ord vendt.

Hendes modus operandi passede da også fint til det, der foregik på Reddit. At det er svært at være klog og smuk.

Sådan fortolkede jeg hendes mange ord, der i lange sætninger uden grammatiske pauser til at trække vejret fyldte hendes Instagram, som med årene viste hendes liv – først med en magtfuld politiker og senere med Adam Price, en kendt tv-vært, der ofte stiller op til selfies på Instagram.

Hun har hverken været karig med ord, filter eller billeder fra sit liv med Adam. På Reddit bliver han bare kaldt “smørfar,” så han er for længst blevet en udvidelse af hendes Instagram-univers.

Det hele var for mig lige fascinerende, for hvor langt kunne hun gå, før der var en, der råbte: “Hun har jo ikke noget tøj på.”

Det har en anonym profil på Reddit, @LittleMissunperfecdt, nu gjort ved at grave sig ned i nettet og finde flere eksempler på, at Diez’ mange ord og sætninger ikke er hendes egne. Det er siden kommet frem, at de både er taget fra danske, engelske og franske kilder på nettet.

Mere skulle der ikke til, før medierne fandt historien, og Diez for en stund blev væltet ned af selfiestangen.

Jeg har været en idiot!

Reddit summede nu af anklager, og snart efter kom kulturmonitor.dk med den første artikel om fundet fra Reddit, hvorefter mange andre medier fulgte efter. Hun blev dagens overskrift og stormens hovedperson, og alle ventede på en udmelding.

Nogen vil nok påstå, at den kom tre dage for sent.

“Du har ladet dig inspirere. Hvor ville kunsten være uden inspiration. Tak for dig og din evne til at sætte egne og andres ord sammen”, skrev en af hendes mange følgere, da Diez den 18. januar skrev en undskyldning på sin Instagram. Læs med HER.

Her læser jeg dog ingen undskyldning for plagiat. Jeg læser, at hun undskylder for, at hun “har en sløset og usystematisk fremgangsmåde og arbejdsmetoder, der gør, at hun ikke lige får kildehenvist.”

Det er nok det mest elegante svar, hun kunne returnere den storm med, for en der ikke vil erkende plagiat. Den smukke blondine (må man skrive det uden at blive “canceled”?) fortæller, at hun ikke vidste bedre. At hun var ung og uerfaren, da hun af ambitiøse redaktører blev kastet ind i det her, men nu er hun blevet meget klogere. Den med redaktøren er min personlige fortolkning.

For hvem kan dog kritisere, hvis man er fumlende og famlende i starten af ens spæde karriere og angiveligt ikke formåede at slippe sine “usystematiske arbejdsmetoder”? Helt som man heller ikke kan kritisere en person, der alene mener sig kritiseret, fordi hun er smuk og klog.

Om hun formår at få stoppet stormen, må tiden vise, men jeg vil give hende ros for eksekveringen, hvor hun er tro mod sit brand, som fortsat både er smukt og klogt, men nu også lidt fumlende. Hvem tør kritisere Det uperfekte menneske.

At kunne de sociale medier.

Man skal “kunne” de sociale medier for at få over 59.500 følgere. Og Diez kan dem bedre end de fleste. Hun ved, at et smukt ansigt fanger blikket, at lange komplicerede sætninger kan forveksles med intellekt, og at sårbarhed giver likes.

Dont kill the messenger, men sådan er det.

Fra starten har hun været det smukke intellektuelle offer. Hun kom i vælten i 2018, da hun blev udsat for noget, der mindede om sexisme fra Morten Sabroe, efter hun gav ham kun 3 stjerner i sin litteraturanmeldelse hos Berlingske. Efterfølgende delte hun et selfie på Instagram, hvor hun lå med et halvt bart bryst og hans bog med titlen ’32 centimeter’ henover resten og ordene ‘Jeg går i seng med mit arbejde. Morten Sabroe og hans 32 cm har ligget oven på mig hele natten og holdt mig vågen til klokken jeg-ved-ikke-hvad.'”

Hun brugte det sexede ydre til at få opmærksomhed. Kvinderne klappede, og Morten Sabroe der blev sur over anmeldelsen, gav igen på de sociale medier. De spillede begge spillet, og det gav bonus.

TV Kosmopol spurgte ham efterfølgende i et interview, ‘Bliver du provokeret af hendes billede med din bog?'”

Som hvid mand skal man her være skarp på tastaturet for ikke at skrive noget forkert, for alt osede af anklager om sexisme, og det gik ikke i 2018. Og vil hellere ikke gå i dag. Det ene ledte til det næste, og en ny og anderledes anmelderstjerne var født. Ud med det blå patriark, og ind med smukke kvinder, der ikke er bange for at krydre – og viser det sig nu, andres kloge ord med sexede billeder.

Der fulgte flere anmeldelser, flere tv-interviews og endnu flere opdateringer på Instagram, og der kom flere følgere til. Jeg var en af dem. Jeg er en digital nørd, og jeg var fascineret over, hvor dygtig hun var til at skabe sig en platform, med en så skarp digital persona.

Og følgeskaren blev ikke mindre, da hun i 2020 flyttede ind hos den daværende Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen.

De fleste husker måske billedet af de to foran hans bogreol, der passede som fod i hose til hendes klumme fra 2019 i Berlingske, hvor hun skrev, at hun ikke spiste boeuf bourguignon med en mand, før hun havde set hans bogreol. Om noget et opstillet foto med en klar branding af begge parter. Kan næsten høre Anna Thygesen med sin karakteristiske hæse stemme sige, ‘det er skide godt set.'”

Fordelen ved at skabe en persona på Instagram er, at man ikke behøver tage så mange af de kedelige mellemregninger med, som livet også er en del af, så man skulle være en loyal følger for at se, at Dan i 2022 var blevet skiftet ud med Adam Price. Det virkede dog ikke som den eneste ændring. For med en ny mand skete der andre små ændringer, som jeg næsten ikke tør tænke højt, for ikke at blive kørt over af nettet. Og det er ikke hendes bryster, der nu fik en mere fremtrædende plads på billederne. For who cares. Folk skal gøre hvad de vil med deres krop. Men jeg mener alene det et filter kan tilbyde, og det var her, jeg for alvor begyndte at undre mig over, at der ikke var flere, der råbte, ‘hun har jo ikke noget tøj på.”

Hendes Instagram-profil blev i mine øjne mere professionel. Der var skåret helt ind til kæbelinjen, og hendes modus operandi, at verden ikke var klar til, at man både kunne være klog og smuk, fjernede kritiske røster fra trådene.

Det var i samme år, 2022, hvor hun blev kæreste med Adam, at hun skrev en opdatering på Instagram om forfatteren Jakob Skyggebjerg. Nu handlede det ikke om sexisme, men om krænkelser.

Tilbage i 2018 havde Diez anmeldt hans nye bog “Hjælp”. Ifølge Diez blev Skyggebjerg som Morten Sabroe, utilfreds med anmeldelsen, og det skulle så være årsagen til, at han i 2019 jagtede og forulempede hende til en reception. En anklage, som hun delte fra sin voksende Instagram-profil tre år senere. Læs med HER.

Skyggebjerg udtalte efterfølgende; “Min oplevelse er ikke den samme som hendes. Men det, mener jeg, er underordnet her. Hvis hun har følt sig utryg og bange, så er det dét, jeg forholder mig til, siger han.”

Det var dog ikke nok. Ifølge Se og hør blev han nu tre år efter hændelsen, fyret fra sit forlag Gladiator. og Diez var nu for alvor kendt som en kvinde af sin tid, der havde fået en platform, hvorfra hun med tilbagevirkende kraft, kunne slå fra sig.

I slutningen af 2023 stoppede jeg med at følge hende. Ordene var blevet flere, og sætningerne blevet længere og mere sære, og mit digitale liv var for kort og presset til, at jeg kunne nå den nye velpudsede fortælling om Barbie og Ken i smørland.

Og det skriver jeg ikke for at være nedladende mod en smuk kvinde, men alene mod det opstillede og redigerede univers, der blev delt blandt hendes mange følgere.

Nu har det så vist sig, at ordene ikke altid var hendes egne. Hun undskylder. Hun er skamfuld. Hun vidste ikke bedre, skriver hun i sin lange forklaring, der på ingen måde er en undskyldning for plagiat. Det er alene en undskyldning for, at hun ikke var bedre.

Diez’ modus operandi har været, at verden ikke kan klare kloge, smukke kvinder og det var derfor hun mødte modstand. I dag har hun åbnet op for en ny strategi: Selv smukke kvinder kan fejle.

Med den nye strategi er hun hoppet ned fra den perfekte piedestal, som hun satte sig på, og for en stund har hun valgt at trække sig tilbage.

Men jeg tror ikke, det varer ved. For Diez er en af de dygtige. Hun er et produkt af digitaliseringen. Hendes persona er skabt af teknologien, og hun ved, hvordan man spiller nettet.

Men har du en kommerciel profil med sponsorerede partnerskaber, har du også et ansvar for, hvad du deler.

Det norske storting vedtog i 2021 en ny lov, der forpligter influenceres, at mærke sponsorerede opslag og annoncer, hvis de har ændret kropsform, størrelse eller hud med retouchering eller filtre.

Det betyder, at følgerne fra nu af vil blive gjort opmærksomme på, om der er brugt kunstig hjælp, hvis influencerne har unaturligt store læber, ren hud, en perfekt næse, smalle taljer, markerede muskler eller blot en kædelinje, du kan skære dig på.

I vores digitale tidsalder og som led i en strategi om at passe bedre på vores børn og unge på nettet, bør vi måske overveje, hvorvidt vi i Danmark, også bør lovgive os ud af manipulation til kommercielt brug. Det kunne være et fornuftigt skridt mod dem, der lever af, at få likes.

At ende på forsiden og udsættes for en digital shitstorm er aldrig rart, så jeg sender Diez gode tanker og håber, at hun snart kommer tilbage – filterløs og med egne ord.

Teksten har været forbi AI, der har rettet lidt kommaer og få tastefejl.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.