BREAKING NEWS Onlinesvindel betaler sig.

Teknologien har overhalet både forbrugernes sunde fornuft og politiets ressourcer indenom. Og det er en skræmmende cocktail.

I maj måned undersøgte jeg tre identiske falske webshops, der lyste rødt på Trustpilot. Det var et .se -.dk og -.com domæner, og dermed kunne den sag katagoriseres som international svindel.

De tre webshops var ejet af en 19 årig dreng fra Nordsjælland, og kun en time efter jeg bad om en udtalelse, lukkede han alle tre sider ned. Men bare ærligt, Sunnyboy,. Det var for sent. Beviserne var samlet og sendt til politiet, hvor de første anmeldelser var begyndt at tikke ind.

Det var i maj måned. Og seks måneder efter, mere præcist den 24. oktober, har sagen flyttet politi-kontor-hænder tre gange. Og skiftet kreds een. Og den er ikke endnu ikke afsluttet. Hvis man overhovedet kan sige, den er gået rigtigt igang?

Mørketal er politiets ven

Når forbrugerne bliver svindlet på nettet, bliver det ikke altid meldt til politiet.  Nogle fordi de er for flove over at blive narret, og andre fordi det er for besværligt.

Jeg har bogført beløbet under lærestreg.

Selvom digital svindel ikke har et postnummer eller en kommunegrænse, skal onlinesvindel anmeldes til egen politikreds. Går du online, er det noget nær umuligt, at finde ud af hvordan du anmelder. Og er du uheldig, bliver du – som kvinden jeg talte med om en anden falsk webshop – afvist af politiet. “Du har jo selv givet dem dit kontonummer”.

danskebank

I stedet laver du måske en indsigelse til din bank, for der kan du få dine penge retur, hvis du har brugt dit kort. Men banken (her Danske bank) kræver ikke, at du  anmelder sagen til politiet. Og overraskende nok, anmelder de det heller ikke selv. Og sådan opstår mørketal.
Politiet har ikke ressourcer

Har en politibetjent ikke digital indsigt, er han på herrens mark, når der ryger en anmeldelse ind på digital svindel. Og ligger der kun seks anmeldelser, på måske hver 367 kroner, vil sagen hurtigt blive lagt i bunken under “Bagatelgrænsen”.

For har politiet ikke ressorcer, jamen så har de jo ikke ressourcer?!

Men hvis politiet fik eet samlet sted hvortil online svindel skulle anmeldelse. Og hvor digitalt kompetent personale, hurtigt ville kunne klarlægge, hvem der stod bag, og med de helt rette anmodninger om dommerkendelser, kunne tvinge mørketal og svindlere frem i lyset, så er jeg overbevist om, at både politiet  – og mange forældre til unge teenagers – ville bliver overrasket over det de fandt.

Men et sådan sted findes ikke. Og selvom anklagemyndigheden for to måneder siden udtalte, at der var en anmelderportal på tegnebrættet, kunne de ikke fortælle noget om hvornår. Og spørgsmålet er, om den overhovedet kommer.

Og hvis ikke, hvordan vil de unge så lære, at svindel ikke betaler sig?

Han kalder sig serie-iværksætter

I april måned oprettede en 19årige mand tre identiske webshops. Hvis kunderne overhovedet fik en varer for deres penge, var det en dårlig kopi. Beviser blev samlet. Og anmeldelser tikkede ind. Det er seks måneder siden og sagen ligger fortsat og roder rundt hos politiet, som udtaler; “vi kigger på det til næste år”.

breaking-news

I mellemtiden arbejder den 19årige stadigvæk som selvstændig. På hans facebookprofil kalder han sig serie-iværksætter i eget holdingselskab, der blot er EET ud af fire aktive IVS-selskaber han har registret hos erhvervsstyrelsen. Det ene ejer han med hans far.

De tre selskaber der er hans alene, er alle registreret på tre forskellige adresser hos erhvervsstyrelsen. To af adresserne, har han ingen tilknytning til. Det er kontorfælleskaber, hvor man kan købe sig til en postadresse. På den ene adresse har han haft en aftale, hvorfra han “kørte” en anden webshop, men kontrakten med kontorfælleskabet er forlængst ophørt.

Den anden adresse er også en såkaldt postadresse løsning. Men her har han aldrig haft en kontrakt.

Alligevel står adresserne registreret hos erhvervsstyrelsen.

I en alder af 19 år, er den unge serie-iværkstter, ved at indse at online svindel betaler sig. For han er simpelthen bare dygtigere end politiet.

 

…. her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse alle mine indlæg, og jeg når det bare ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge 
Kunne du bruge artiklen til noget, eller ønsker du at jeg skriver en anden? Så vil jeg være glad for en donation for den underholdning du mener du fik. Og skriv gerne hvilket ønske du har for din mønt. Du betaler. Jeg skriver. Både før og efter. Jeg takker for den gode tanke på min mobile Pay: 40409028

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.