Udvælg din boligportal med omhu

Tre værelses lejlighed til fremleje i Valby, du skal blot klikke på den grønne knap og derefter udlevere dine kontakt- og kortinformationer, så bliver du trukket for ni kroner for de første tre dage, og så sender vi dig kontaktinformationer til udlejer, skriver boligportalen.

Men hvilke informationer er det lige de sender?

Som boligsøgende er du nødsaget til at vælge dine boligportaler med omhu, for at undgå at betale for et lejemål, der måske, måske ikke eksisterer eller allerede er udlejet, for mange af de mindre kendte boligportaler, kan ikke prale af egne  “leverandører” af lejemål, så deres forretningsstrategi er at “crawle og dele”.

 

 

Crawle nettet – også kaldet en “scraper – er en automatiseret digital “robot”, som “kravler” igennem foruddefinerede websites. Robotten gemmer udvalgte data, billeder og video på sin egen server til senere brug, forklarer Søren Pedersen, professionel software udvikler.

 

De crawlede og scrapede lejemål

Et godt eksempel på et “crawlet” lejemål, og de problemer der er med den strategi, er et lejemål i Valby, som jeg har fundet på en mindre kendt boligportal, der dog har eksisteret siden 2017. Ejeren af lejemålet i Valby, Mathias, skal ud og rejse, og han havde derfor valgt at fremleje sin lejlighed via DBA.. Han har også gjort annoncen på DBA inaktiv igen, så han blev en kende overrasket, da jeg kunne fortælle, at den nu stod opslået som ledig på en anden boligportal, hvor de også viste et billede af hans møblerede stue.

Er du ny bruger, skal du betale kr. 9 for at få kontaktinformation til udlejer, hvorefter du bliver trukket for 299 hver måned for et abonnement. Kontaktinformationen vil her, blive et link videre til en inaktiv annonce på DBA.

Det er ikke den eneste lejlighed, denne boligportal har “crawlet” og overført fra DBA. Det er heller ikke den eneste boligportal der crawler fra DBA.

Jeg har talt med den presseansvarlig for DBA, Sofie Lund, og hun fortæller, at DBA ikke har samarbejde med andre boligportaler –  heller ikke denne her.

Så får du link fra en boligportal til DBA, med et billede af boligen, er det højst sandsynligt en ulovlig overførsel og brud på ophavsretten, og chancen for at du er alt for sent ude er stor.

Dem der blev forelsket i den 152 kvm. store lejlighed på Frederiksberg, fundet på samme boligportal, bliver fælt skuffet når de betaler for kontaktinformationerne. Det er til ejeren af boligportalen Housing Company og lejemålet er ikke over 12 måneders leje, men kun 9, det er et hus og ikke en lejlighed, og huslejen stemmer ikke overens. Crawling gone wrong….

Boligportalens “robot” har delt de forkerte informationer til boligportalen.

Jeg har talt med Housing Company, der fortæller, at de har fået flere opkald om lejemålet fra brugere fra den omtalte boligportal, og de er naturligvis kede af, at måtte skuffe dem der ringer. Housing Company kender ikke denne boligportal og har ikke et samarbejde med dem.

Da boligportalen “crawlede”, altså overførte det lejemål som Housing Company har en udlejningsaftale på med husets ejer, så overførte de samtidig fem billeder af den møblerede bolig, hvor man kan se lækkert kunst på væggene.

Det er ulovligt at downloade og overføre andres billeder til eget site uden forudgående godkendelse, fortæller Jonas Rubien, advokatfuldmægtig fra advokatfirmet HjulmandKaptain.

At bruge andres billedmateriale, uden forudgående aftale, er et brud på ophavsretlovens paragraf 70, og bøderne ligger normalt et sted imellem kr.  2500 og kr. 4500 per billede, hvis ejeren af billederne ønsker at  føre sag.

 

ADVARSEL!

Der er boligmangel i de større byer, og derfor er boligportaler en nem måde, at tjene penge på, uden at man reelt behøver at have et produkt.

Derfor skal du som boligsøgende, vælge dine boligportaler med omhu, og sikre dig, at den boligportal du vælger et abonnement hos, rent faktisk er den portal, der har fået lov til at udleje boligen, for ellers kan du ende med, at betale for noget, der allerede er lejet ud eller slet ikke eksisterer.

Alle veje fører til Boligspejder

Boligportalen der er nævnt i denne artikel er ikke unik, der findes andre boligportaler der også  benytter en teknik der “crawler” nettet, og som tjener deres penge på at formidle kontaktinformationer, til de portaler hvor udlejer selv, har valgt at lægge sit lejemål ud.

Så er du havnet på en ny og ukendt boligportal, bør du være undersøge hvem de er, inden du giver dem dine kortinformationer, for har de først fået dine kort-informationer, kan de i realiteten trække penge på din konto, uden du først skal godkende et nyt træk og så er den eneste løsning, at lukke for dit kort.

På Trustpilot er boligportalen, jeg har kigget på i forbindelse med denne artikel, åbenbart fortsat med at trække penge fra en håbefuld boligsøgende, der allerede har opsagt sit abonnement. Sådan kan det gå, når du udleverer dine kortinformationer til de forkerte.

 

 

Så er du boligsøgende og leder efter en bolig på nettet, er du nødsaget til at tænke dig godt om.

Start med at lave en test. Download et billede fra lejemålet og lav en “picture search” på google, så kan du se om samme lejemål, befinder sig på andre sider. Kig derefter siderne igennem, for at få et indtryk af, hvorvidt den fortsat er ledig.

Google  portalen for negative anmeldelser. Du kan også prøve Trustpilot. Det er dog desværre ikke er en garanti, for det er kendt, at nogen websites har købt sig til falske anmeldelser. Boligportalen har blandt andet fem stjerner fra en, der har valgt at rose Ikea.

 

 

Det vigtigste råd er dog. Udlevere aldrig dine kortinformationer, til et website du ikke kender, og som du ikke kan ringe til.

God boligjagt.

 

 

Mine artikler er reklamefrie, men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% ?

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.