TAG ALDRIG KLIK FRA FREMMEDE

Du er sexy, skrev en mand på 35 til mit 14 årige Facebook-alter-ego. Og han var ikke den værste. For efter bare to dage på Facebook, er min nye unge facebook-profil, blevet som ildelugtende skrald til fluer. Eller som en gratis omgang viagra, til en liderlig mands slatne diller.

Jeg skriver om digital kriminalitet. En del foregår på Facebook. Til det har jeg nu to falske profiler jeg benytter mig af, når jeg bevæger mig rundt i de forskellige facebook-grupper. Jeg er en voksen mand. Og. Som noget nyt. Også en 14 årig pige.

Jeg interagerer ikke med nogen. Liker intet. Deler intet. Deltager aldrig i debatter. Jeg observerer. Intet andet. For jeg er falsk, men jeg fusker ikke. Mange af de grupper jeg befinder mig i, ville aldrig åbne op for min rigtige profil. Andre vil jeg ikke ønske, at vise mit rigtige jeg. Her især de facebook-grupper, hvorfra der sælges våben, narkotika og virkelig varme varer.

Det vigtigste for en falsk profil, er at have venner. Ellers er det nemt gennemskueligt for andre, at det her er fusk. Jeg er jo ikke den eneste journalist, der har samme fremgangsmåde. Så en af mine facebook-venner på 20 år, delte min nye profil og skrev ud, at jeg var ny og om folk ville give mig et boost og en venneanmodning.

Er boost et kodeord for gamle liderlige mænd?

Mit profil-billede er tve-tydigt. Og skulle du undre dig. Et gratis photo-stock-billede. På billedet kunne jeg være en let sminket 14 årig. Eller en 18 årig. Og da Facebook ikke viser alderen, når man kun er 14, skrev jeg min alder under mit billede. Og. Og at jeg ikke ønskede nogen klamme beskeder. Det sidste viste sig at hjælpe fedt.

Da venneanmodningerne begyndte at tikke hurtigt ind, var jeg ikke rigtigt forberedt, på det der nu skete. 90 % af alle anmodningerne var fra mænd. Halvdelen af de mænd var ikke danske eller umiddelbart bosat i Danmark. Dem afviste jeg. Resten var danske mænd. De fleste ældre. Som i ret voksne mænd. Få – virkelig få – var kvinder og “jævnaldrende” drenge.

I de første par timer, tænkte jeg ikke meget over, hvem det var der anmodede, men automat-godkendte bare alle danske navne. Der gik dog ikke lang tid, før de begyndte at henvende sig via messenger.

Mange af dem (mænd) sad nu og “vinkede” til mig via Messenger. Den lille feature, man kan aktivere, når man er blevet facebook-venner. Dem ignorerede jeg. Jeg havde fortsat ikke helt forstået, hvad der var igang og jeg var jo ikke derinde for at lege Henrik Qvortrup i tv-programmet Børnelokkerne, blot en digital Spiegelhauer.

Men hurtigt efter, skrev den første mand til mig.

De første klamme skridt

Det var Peter. På 54. Han troede jeg var 18, skrev han til mig via messenger. Han ville bare skrive med mig. Være min ven, som han forklarede. Skrive om lige hvad jeg havde lyst til at skrive om, skrev han nu. Da jeg skrev tilbage, at jeg var 14, stoppede han skriveriet.

Jeg sendte ham et afsluttende spørgsmål:

Hvorfor ønsker en 54 årig mand, at skrive med en pige på 18? For han troede jo for f.. at jeg var 18 år. Der blev stille og jeg blev blokeret. Roger over and out.

Peters profil er falsk. Profil-billederne har han downloadet fra nettet. Han har to forskellige billeder på sin profil. Begge mænd. Men ikke de samme. Begge billeder bliver brugt som model-fotos rundt omkring i verden. Så Peter er som min profil. Falsk. Men han er også en fusker. Peter er medlem af mange danske og internationale grupper med piger. Og en gruppe hvor man søger babysittere. Jeg tror Peter hedder Jakob. Men… se, det er en helt anden snak.

For hurtigt efter dukkede Henrik op. Henriks profil ser ægte ud. Under “forhold” har han tagget sin forlovede. En ung blond dansk kvinde, der har mange søde billeder af hende og hendes kæreste Henrik på sin profil. Henriks eget profil-billede, er da også et af ham og hende. Henrik ligner en lykkelig mand.

Men det lader til at Henrik keder sig. For nu går han igang…

Hvad laver du søde, skriver han i en privat besked, blot to sekunder efter vi er blevet venner. Jeg er i skole, skriver jeg. Og satser på at ordet skole, ville få denne voksne mand til at bakke ud.

Jeg ser tv, skriver han nu, må jeg godt skrive til dig? Jeg spørger ham nu, hvorfor en voksen mand på 29, der har en kæreste, ønsker at skrive til en pige på 14 år. Han skriver, at han troede at jeg var 16. Om det er spørgsmålet om hans kæreste eller at jeg er to år yngre der gør, at han nu blokerer mig, ved jeg ikke. Men han lukker helt af. Måske jeg skulle skrive til Henriks kæreste, at Henrik keder sig?

På kort tid er mit 14-årige jeg, blev tæppebombet af voksne mænd, der “bare gerne vil være min ven. Jeg begynder at ane et mønster, og overvejer, hvorvidt kvinder på min egen alder, keder sig lige så meget, og om de også vælger at tæppebombe unge drenges profil. Or not…

Ole er ikke for børn

En dag med vink og hilsner er gået og nu dukker Ole op. Og selvom Ole kontakter et barn, er Ole ikke for børn.

Ole starter blidt op. Tak for dit venskab, skriver han, og som de andre, spørger han først ind til hvad jeg laver. Findes der en guide til liderlige mænd?

Jeg spørger hvad han vil, og gør ham opmærksom på, at jeg er 14. Min nysgerrighed har sat ind og nu vil jeg høre mere.

Må jeg spørge dig om noget, kommer det med det samme. Må jeg ikke være din slave? Da jeg skriver, at jeg ikke helt forstår, hvad han mener, uddyber han.

Det er dig, der bestemme hvad jeg skal gøre. Om jeg skal gå nøgen rundt eller hvad du vil have mig til. Hvis jeg må være det for dig, søde skriver han nu, og så indsætter han nu en emojii der græder en lille tårer. Ole er ikke uden drama.

 

 

Selvom jeg minder ham om, at jeg kun er 14 år, fortsætter han. Nu skriver han, at han gerne vil have, at jeg er ond ved ham.

Dét lader jeg ham ikke skrive to gange. Så jeg skriver nu til ham, at jeg har taget flere screenshots af hans profil, hans private billeder og det mobilnummer han har lagt ud på sin facebook-profil. Jeg bliver nu blokeret.

Ifølge Facebook er Ole forlovet og hans billeder virker ægte. Jeg kan se fra min private profil, at Ole efterfølgende har fjernet sit mobilnummer fra sin profil.  Er Ole ved at blive klogere eller bare smartere?

Nu går det stærkt. Den næste der dukker op er Michael. Michael er 43. Jeg troede du var 23, skriver han, da jeg forklarer jeg er 16.  Jeg er vel for gammel, right, skriver han, og afslutter med et spørgmålstegn.

Michaels profil er jeg overbevist om er ægte. Der er for mange private billede i hverdagssituationer, til at de kan være downloadet og (mis)brugt. Michael har også en video af to teenagerpiger, der danser hjemme i stuen. Hans døtre?

Der er gået mindre end to dage, og jeg ikke blot aner et mønster, jeg ser det. Og det er ikke kønt. Jeg ændrer nu mit profil-billede, så ingen kan være i tvivl om, at jeg er meget ung. Det stopper dog ikke henvendelserne.

For nu banker Claus på. Claus er ifølge sin facebook-profil gift. Han har tagget sin kones profil under forhold. Hans profilbillede er af, hvad jeg må formode, hans børn. Claus har også anmodet om mit venskab, og vil bare sige hej og være min ven, som han skriver i en privat besked.

Da jeg spørger, hvad han vil med mig, der jo kun er 16 år, skriver han nu tilbage, at han troede jeg var midt i 20erne. (yeah, right).  Claus er 51 år.

Til Claus forsvar ønsker han at afbryde snakken, da han hører jeg kun er 16. Da jeg efterfølgende skriver, hvad hans kone ville sige til, at han skriver til unge piger, bliver han lidt irriteret og jeg stopper her.

Jeg keder mig dog ikke af den grund, for Claus bliver hurtigt erstattet af Nikolaj. Nikolaj er meget direkte og starter ud med at spørge, om jeg har en kæreste. Jeg er kun 16, skriver jeg tilbage. Jeg prøver nu en lidt ældre profil. Nikolaj på 35, spørger nu mit 16 årige alter-ego, om jeg har lyst til at strippe for ham.

Da jeg spørger ham, om hvorfor han dog spørger en ung pige på 16 år, om hun vil strippe, kommer det hurtigt efter. “Det kan godt være du vil?” Nikolajs billeder og profil ser ægte ud.

Inden jeg knækker mig. Eller du gør. Så lad mig afslutte med Hans. Hans skulle seriøst have en endefuld. Og ikke en af dem, han garanteret drømmer om.

Hans har åbenbart læst den samme guide for liderlige mænd, for også han indleder som alle de andre med et hej – og – hvad laver du?

Hans er 35, er gift og har masser af billeder af hans kone på sin profil. Hans skriver til mig, at han tror jeg er 16.

Han stopper dog ikke, da jeg skriver at jeg kun er 14.  Hans formulerer sig skidt, men skriver noget om kys og far og at han vil have en dejlig krop. Han skriver også, at han synes jeg er sexy. Ikke sexet. Men sexy.

Da jeg spørger, hvad hans kone (jeg bruger hendes fulde navn) siger til, at han skriver til en 14årig at hun er sexy, og at han vil kysse hende, blokerer han mig.

På Hans profil står der hvor han arbejder. Han har så mange billeder af ham selv og hans kone og hans daglige færden,, at jeg ikke kan forestille mig, at han profil er falsk.

Jeg har testet hans profilbilleder på nettet, men der er ingen match. Så umiddelbart ikke billeder han har taget fra andre. Så jeg smider gerne mit seneste freelance fee ind på, at Hans er ægte.

Det er – desværre – ikke nyt

Da jeg fik den første henvendelse fra en voksen mand på min falske profil, og delte den i en opdatering på min egen facebook-profil, kom Lykke Møller Kristensen på banen. Lykke står bag https://www.facebook.com/boernogsocialemedier/ initiativet SoMe-Right, børn og sociale medier og er nok blandt dem, der ved mest om børns færden på de sociale medier og hvad de bliver udsat for.

Lykke forklarer nu, at det er et kendt fænomen, at børn får henvendelser fra voksne mennesker.

“Det er hverdag på andre medieplatforme hvor de unge befinder sig”:

Her nævner Lykke blandt andet MoovieStarPlanet og MineCraft. Lykke forklarer videre, at de unge lærer at navigerer i det. For de får mange henvendelser.

“De har – helt selv – fundet på en måde at forsvare sig selv på eller blokere eller anmelde eller – blive bange.”

Lykke har lavet en guide der hedder; Sikkert internet, her er de vigtigste ting du skal lære dit barn. Har du børn, så tag lige og klik videre her.

Da min falske profil på kun 14 år blev delt rundt, for at få ekstra facebook-venner, var jeg slet ikke forberedt på det, der nu gik igang. Da de første venneanmodninger tikkede ind, tænkte jeg vitterligt ikke videre over hvem det var fra. Jeg godkendte bare.

Men der gik ikke mange timer, før jeg begyndte at ane et mønster. Mange af de mænd der har henvendt sig til mit unge alter-ego, er nærmere min rigtige alder end min falske profil. Fælles for mændene er, at de har flere unge piger blandt deres facebook-venner, og at mange af dem, er med i grupper, der hedder noget med hygge eller live. De fleste af dem ser ud til at have en ægte profil med flere private billeder. Også af deres kone og børn.

TAG ALDRIG KLIK FRA FREMMEDE…

Da jeg var barn blev vi advaret imod, at tage slik fra fremmede. Dengang hed de børnelokkere. Jeg var priviligeret. For jeg har kun oplevet een blotter da jeg var fem. Og en lidt for ihærdig ung mand, da jeg var 6. Det var alt.

Men den digitale virkelighed har ændret på alt. Ikke på disse mænds tilbøjelighed, men på deres muligheder. Hvor de før skulle ud blandt børn og unge, for at få deres behov dækket, kan de nu sidde hjemme i deres varme stue, og får et kick ud af at lokke unge ind i deres net og ud i deres stuer, alt imens lillemor står i køkkenet og steger hendes deller.

Da min falske profil blev en 14 årig pige, var jeg forberedt på, at der nok ville dukke en enkelt mand eller to op. Især af den udenlandske slags. For de falske amerikanske soldater har længe huseret på Facebook. Det var derfor ikke noget, der ville have undret mig. Eller noget jeg ville have skrevet om. Men det der overrasker – og skræmmer mig – ved denne oplevelse er omfanget.

 

Personen der fik inviteret de mange mænd min vej, og som delte min facebook profil er en profil der er kvinde. 20 år. Og hun har selv 200 venner. Med hendes deling, har jeg på to dage fået 200 venner. De fleste er voksne mænd, der sidder og vinker til mig i messenger og mindst 10 danske mænd, har meget hurtigt efter skrevet til mig. Der er mange udenlandske mænd der har anmodet om venskab og skrevet direkte til mig, men dem har jeg valgt at afvise.

Efter de to dage som 14 årig, har jeg lige brug for at sunde mig, se nogle søde kattevideoer og spise lidt sødt, for jeg sidder tilbage med en virkelig dårlig smag i munden. Og så skal jeg finde ud af, hvad jeg gør. Jeg har i første omgang valgt at kontakte en person der arbejder for Facebook, for at høre hvad han vil anbefale. For når disse mænd, så hurtigt har kontaktet mig og skrevet om kys og strip og andet godt, så er jeg overbevist om, at de har gjort det før. Så jeg vil overlade det til facebook, at finde ud af hvad de gør med det. For de kan jo se bagom, hvor ingen kan komme ind.

En ting er dog sikkert. Jeg søger aldrig jobbet som Henrik Qvortrups afløser. For tanken om de mænd og de unge piger, der måske ender med at sidde og skrive sammen med dem, er næsten ikke til at bære.

Ding… nå for f…., nu skriver den svenske mand igen. Har du cam, må jeg se dig, skriver han, og der dukker by en lille video op. Det er en dildo der bevæger sig.

Jeg går lige ud og kaster op…..

… jeg har ændret mændenes fornavne, for at undgå en heksejagt. Jeg har tillid til at facebook ved hvad der er rigtigt at gøre.

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge,
Kunne du bruge artiklen til noget, eller ønsker du at jeg skriver en ny? Så vil jeg være glad for en donation for den underholdning du mener du fik. Det hjælper med at betale for domænet. Og skriv gerne hvilket ønske du har for din mønt. Du betaler. Jeg skriver. Både før og efter. Jeg takker for den gode tanke på mobil pay 40409028. ❤️
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.