Stort tillykke til politiet – og os

Så kom politiet endelig på gaden – eller nærmere nettet – med den længe ventede digitale anmelderportal målrettet it-kriminalitet, der skal gøre det nemmere for dig, der er blevet snydt på nettet.

Er du blevet svindlet på nettet, slipper du nu for at tage turen fysisk ned til din nærmeste politistation for at anmelde hændelsen, for uden en pressemeddelelse eller det mindste lille pip, fik Rigspolitiet endelig lanceret den længe ventede digitale anmelderportal, der skal gøre det nemt og overskueligt for dig, at anmelde hændelsen direkte via politiets eget website.

Anmeldelserne vil nu blive samlet eet sted, og det vil give politiet et hurtigere og bedre overblik over omfanget og dermed også en chance for, at de vælger at træde hurtigere til.

Dette er dog ikke den første anmelderportal, politiet har arbejdet på. Den 2. januar 2018 kunne jeg sammen med DR fortælle historien om, hvordan politiet havde arbejdet på en tilsvarende anmelderportal siden 2015.. Den skulle være lanceret i 2016 men blev udskudt. Så blev der sat to nye lanceringsdatoer, indtil politiet i 2017 endte med at lukke den helt ned. De sagde de ønskede en anden løsning.

//www.dr.dk/nyheder/indland/politiet-halter-langt-efter-netsvindlere

Den portal havde på daværende tidspunkt kostet politiet et pænt stykke over fire millioner kroner plus 4000 interne arbejdstimer, og som anklager Lene Wacher Lentz udtalte i artiklen til DR, så undrede det da også hende, at politiet efter to og et halvt år, valgte at lukke ned uden lige at forklare, hvad der var tankerne bag.

Arbejdet med den nye anmelderportal, blev i al stilhed igangsat senere samme år, og den blev sat til at skulle gå i luften i løbet af efteråret 2018. Da jeg i september 2018 fik aktindsigt i projektet, stod der, at politiet var nødsaget til at lancere den i to tempi, først med en front-end løsning mod borgerne, og siden sikre integration med politiet bagvedliggende systemer.

 

Jeg spurgte Thomas Kristensen, pressechef for Rigspolitiet, om det vi ser nu, så er den midlertidige version, men det afviser han.

Politiet skal klikke hurtigt, for at fange digitale svindlere

I oktober måned 2018 åbnede en helt ny webshop, der solgte de eftertragtede Høvdinge cykelhjelme til en pæn reduceret pris, problemet var bare, at de aldrig leverede hjelmene, for siden var falsk.

På kun syv dage, nåede den unge danske mand bag domænet, at snyde for over 700.000 kroner inden siden lukkede ned igen. Det har jeg set før. En dansk interiør-webshop, uden produkter, nåede at svindle for over 500.000 kroner på blot fem dage, før de lukkede ned og prøvede at slette sporene.

Denne Hövding beskytter dig ikke mod svindel

 

 

Ingen kender det reelle omfang

I perioden fra 2009 til 2016 steg antallet af anmeldelser på it-kriminalitet med 350%. Tallet er fra politiet egen strategirapport.

Når forbrugerne bliver snydt af falske webshops eller ved private køb via DBA eller Facebook, er beløbene ofte under under “bagatelgrænsen”, altså ikke den tid værd, det tager at tage turen til politstationen og anmelde, derfor er de 350% procent ikke de korrekte tal, men de kendte, og med den nu nemmere mulighed for at anmelde direkte på nettet, kan der være en chance for, at vi kan få hevet de mørketal frem i lyset, og en hurtigere indsats kan sætte en stopper for en del af svindlen.

Det kan da også være, at vi nu slipper for at høre regeringen prale med at kriminaliteten er faldende i de år, de har siddet på magten, for reelt er en del af den, bare flyttet på nettet, og de tal kender ingen.

Prisen på den nye anmelderportal, ville ligge et sted mellem ni og tretten millioner, stod der i den aktindsigt jeg fik indsigt i, før den blev lanceret.

Hvor den endte økonomisk – eller ender – hvis den reelt ikke er helt klar, ved jeg ikke, men jeg håber da, at politiet kunne genbruge bare lidt af den over fire millioner kroner og 4000 interne timers udgave den først kostede, og som de bare lagde ned. Eller måske tilhørte udviklingen KMD, der, så vidt jeg kan se, aldrig kom med på den nye anmelderportal.

Gad vide hvorfor?

 

Er du blevet svindlet på nettet, så husk ALTID at anmelde, for på den måde, kan du hjælpe til, at andre efter dig, ikke bliver snydt af den samme. KLIK HER OG ANMELD

 

 

Vores artikler er reklamefri, men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har vi ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse vores indlæg. Mats er svensk og Karina er bare en dårlig korrekturlæser, så vi tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% ?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.