Solgte Mødrehjælpen mig for 25 kroner?

Hver måned modtager jeg opkald og sms’er fra virksomheder, der gerne vil have mig som kunde. Er henvendelsen for en avis, forsikringsselskab eller en NGO, må de gerne kontakte mig, uden jeg først har givet min tilladelse. Sådan er markedsføringsloven. Derfor undrede det mig ikke, da jeg modtog en SMS fra Mødrehjælpen, der bad om hjælp. Det var indholdet, der fik mig til at studse.

Den 10 maj, tre dage før Mors dag, tikkede der en SMS ind fra Mødrehjælpen. Glæd mange mødre på Mors dag. SMS’en kom fra 1272. Ved at købe en buket blomster, kunne jeg støtte Mødrehjælpens arbejde.

Mødrehjælpen havde vedlagt et link, der I deres forsøg på at forkorte linket var blevet anonymt, så før jeg klikkede mig videre, vidste jeg ikke, at jeg med et klik ville ende på Euroflorist, en international blomsterhandlers webshop. Her landede jeg direkte på en buket med nelliker. Buketten kostede kr. 250 og fragten kr. 70.  Ud af de kr. 320 fik Mødrehjælpen kr. 25 af Euroflorist.  For 25 kroner fik Euroflorist nu mulighed for at markedsføre sig overfor mig.

 

 

Mødrehjælpen forklarer efterfølgende, at de ikke delte mine kontaktinformationer med Euroflorist, noget jeg ikke betvivler. Den del ville jeg selv gøre, hvis jeg endte med at købe den blomst. Det er krav når du afgiver en ordre.  Men allerede når jeg klikker mig videre på det anonyme link, og kommer ind på et website der jo ikke er Mødrehjælpens, bliver der normalt afsat en cookies fra de fleste websites, som efterfølgende kan bruges til at målrette markedsføring mod mig på nettet. Den skal jeg selv fjerne.

Forbrugerombudsmanden siger nej

Der er regler for hvem der må kontakte forbrugerne med salg for øje. Det kræver en tilladelse fra forbrugerne, som er vigtig, for ellers ville vi hurtigt blive jaget vildt af virksomheder, der har et produkt de ønsker at sælge.

Ifølge Forbrugerombudsmanden må erhvervsdrivende ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post med henblik på direkte markedsføring, medmindre de har modtaget et forudgående samtykke. Jvf. markedsføringslovens § 10. Dette gælder dog ikke velgørende foreninger som Mødrehjælpen. Den del ved jeg. Men hvad nu hvis foreningen sender ud for en erhvervsdrivende?

 

I 2017 fik Forbrugerombudsmanden 334 klager over sms’er og 17.166 klager over uanmodede e-mails.

 

Uden at kunne gå dybere ind i den specifikke sag, kunne Frederik Lars von Bulow, fuldmægtig cand jur hos Forbrugerombudsmanden bekræfte, at erhvervsdrivende der benytter en ikke-erhvervsdrivende til at sende e-mails eller sms’er, som den erhvervsdrivende ikke selv kan sende, der kan den erhvervsdrivende efter omstændighederne straffes for overtrædelse af spamforbuddet. Av for f..  Euroflorist….

Flemming Schultz, chef for Politik og Kommunikation hos Mødrehjælpen, måtte dog også lægge sig lidt fladt ned og erkende, at Mødrehjælpen havde lavet en fejl, for de måtte ikke sende mig og dig den SMS med det link. Det er brud på markedsføringsloven.

Ifølge Flemming Schultz har de dog ikke sendt SMS’en bredt ud, men blot sendt til dem der havde afgivet en permission eller først sendt dem en donation over SMS. I december 2017 støttede jeg Mødrehjælpen med kr. 125 over SMS, og derfor blev jeg nu bedt om at give en ny.

Efter min henvendelse gennemgår Mødrehjælpen nu deres procedurer, for at sikre, at det ikke gentager sig.

Jeg har ikke kunne få svar på, hvor mange der har fået tilsendt den SMS.

En hilsen til min mor

Mors dag blev opfundet i 1872 i USA af forfatteren og kvindevalgretsforkæmperen Julia Ward Howe. Den oprindelige tanke var, at dagen skulle også være en dag for fred. Så langt jeg kan huske tilbage, har det mest af alt været blomsterhandlernes og den dårlige samvittigheds dag.

Jeg har aldrig haft brug for en dag til at ære min mor. Havde hun levet, er jeg overbevist om, at hun nok også ville mene, at 320 kroner for en buket, hvor kun de 25 kroner gik til mødre der havde brug for hjælp, nok var en smule i overkanten. Og de 25 kroner absolut i underkanten, i forhold til det fulde beløb.

Min mor ville have bedt mig sende de 25 kroner til Mødrehjælpen, og så kunne vi have hygget os for resten. Men … det var min mor.

 

Ønsker du at støtte Mødrehjælpen med et beløb efter eget valg, kan det ske via Mobile Pay på +45 42 26 26 26. Det har jeg gjort. For jeg støtter altid gerne en god sag. Ikke en kommerciel.

 

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge,
Kunne du bruge artiklen til noget, eller ønsker du at jeg skriver en ny? Så vil jeg være glad for en donation for den underholdning du mener du fik. Det hjælper med at betale for domænet. Og skriv gerne hvilket ønske du har for din mønt. Du betaler. Jeg skriver. Både før og efter. Jeg takker for den gode tanke på min mobile pay: +45 40409028

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.