Når loven ikke dømmer, bliver selvtægt en pligt

Når loven ikke dømmer, bliver selvtægt en pligt. Sætningen står skrevet på en tråd på Facebook, og det er hvad tråden ender med. Selvtægt. 

Denne historie handler om følelser, de sociale medier og det der ligner dyremishandling. Den handler også om digital vrede, der materialiserer sig. 

På facebook får følelserne ofte frit løb. En debattråd kan gå fra 0 til frådende på ingen tid. Folk sviner og truer og alt det foregår trygt bag skærmen. Men ikke denne gang. For første gang, har jeg oplevet den digitale vrede materialisere sig, og jeg lader det nu op til dig om at vurdere, om det gik for langt. Jeg har valgt at forholde mig neutral i min beskrivelse af hændelsesforløbet.

Fredag den 5. oktober kl. 12.18 deler Marie en video på Facebook. Det er en kort video-sekvens, hvor man ser en ung mand gå tur med en schæferhvalp, på noget der ligner en åben græsplæne. På videoen ser man den ung mand irettesætte hunden fysisk. Man ser den unge mand trække hvalpen op i halsbåndet og gå rundt med den, og man ser hvordan hunden får flere dask over snuden da den bliver sat ned igen. Videoen er optaget fra noget der ligner første sal, i en bygning der ligger overfor plænen.

Videoen blev i løbet af weekenden skærmet af Facebooks censur.

Marie er ikke den eneste profil der ligger inde med videoen, også reality-profilen Fie Laursen har uafhængigt af Marie delt videoen med et billede af hundeejerens facebook-profil og en opfordring til handling.

Fra Maries profil går det dog stærkt. Fra 0 til 400 delinger på ingen tid, og de første hårde kommentarer, bliver tastet ind på de snart 400 tråde. Sådan et svin skulle bankes med et jernrør. Den bums skal bare nakkes. Kæft jeg håber der er en, der giver ham nogle tæsk. 

Folk er bestyrtet over det de ser, og både Dyreværnet og Politiet bliver omtalt flere steder. Der er andre der skriver, at de ønsker at tage sagen i egen hånd.

 

Ingen tvivl om at alle på tråden, er påvirket af den video de har set, og de begynder nu at tagge andre og diskutere, hvorvidt de kan finde frem til hvor han bor. Det kan de. For nu bliver hundeejerens adresse delt på tråden. Et screenshot af hans facebook-profil bliver delt og det forlyder, at han nu har lukket for sin profil.

Så har han heldigvis fået besøg, skriver en kvinde på tråden, fulgt af en emoji af bedende hænder og et par hjerter. En anden skriver, at der er nogen på vej derud.

 

 

Vi ser jo ofte folk puster sig op bag skærmen, derfor troede jeg først det var tomme trusler, men snart efter kunne jeg læse, at der nu stod folk ude ved den unge mands hjem og bankede på.

Ifølge politiet fra Sydsjælland, modtog de den 5. oktober to forskellige type anmeldelser til samme adresse. Den ene omhandlede den video der blev delt på Facebook, og den anden var fra den unge mand, der følte sig truet. Jeg har ikke fået et tal på, hvor mange anmeldelser politiet har modtaget om videoen

PÅ STEDET

På trådene står der nu, at der har været 4 “konsulentbesøg”.  Jeg har talt med en kvinde, hvis kæreste og ven tog ud til den unge mand. Hun fortæller at hun efter at have set videoen var meget bekymret for hunden, og derfor bad kæresten køre forbi, for at tjekke om hunden havde det godt.

“Da min kæreste kom derud, var der ingen der åbnede og de kunne ikke høre hunden gø. Så ledte de i området, men fandt ham ikke. De kører derfra igen, men vælger at køre tilbage, og nu er han tilstede sammen med politiet. Politiet sender dem væk”.

Udover at kontakte politiet, havde den unge mand også kontaktet sin far og stedmor, og de kommer nu ud på adressen.

 

Jeg har talt med faderen, for at høre hans version af,  hvad der skete på stedet.

“Da vi kommer derud, står der folk udenfor huset. Der er en far og hans søn som vi kender, de har et jernrør. Der var to unge gutter i en bil, og så kom der to damer og en mand, som tager noget ud af bilen.”

Faderen er medlem af Danerværn, en gruppe der på Facebook beskriver sig selv som en Borgerrets- og borgerværnsgruppe,

 

 

Slået op af DanerværnSøndag den 23. september 2018

 

 

Faderen slår alarm til Danerværnet kl. 14.00, og der kommer en gruppe på ca. 6-8 mand på stedet.

“Vi træder frem, hvor politiet træder tilbage, og så beskytter vi hinanden solidarisk, forklarer faderen om årsagen til at han har slået alarm til værnet. Imens faderen er hos sønnen, bliver sønnen nu ringet op af en, der i telefonen præsenterer sig som medlem af Bandidos, og nu truer ham til at aflevere hunden.

Jeg har talt med en kilde fra Danerværn, der bekræfter at han befandt sig på stedet og overhørte samtalen. Kilden bekræfter at manden i telefonen præsenterer sig med navn og som medlem af Bandidos, og  siger at hvis hundeejeren ikke afleverer hunden, vil Bandidos komme forbi og enten banke eller skyde ham.

Faderen sørger nu for at flytte hans søn og hunden til en anden adresse, og et medlem fra Danerværnet får hunden med hjem over natten. Lørdag formiddag bliver familien enige om, at lave en frivillig overdragelse af hunden til Dyrenes beskyttelse.

Videoen du ser på Facebook er ikke ny. Hunden har halskrave på i dag, og det har den haft i 14 dage, og på videoen har hunden ikke halskrave på, fortæller faderen mig over telefonen. Faderen forsvarer dog ikke sønnens handling på videoen.

I MELLEMTIDEN PÅ FACEBOOK

Imens Facebooks digitale vrede har materialiseret sig hos hundejeren, fortsætter dialogen og delingerne på Facebook, og Louise Funch – kredsformand for Dyrenes beskyttelses fra Storstrøms afdeling, er nu også tagget i tråden.

Hun fortæller at Dyrenes beskyttelse, får en del henvendelser om sagen, og at de følger nøje med i udviklingen på tråden fredagen. Hun forklarer at Dyrenes beskyttelse ingen beføjelse har til at fjerne et dyr, men at hun under normale omstændigheder, selv ville tage ud på adressen og tage kontakt med ejeren.

For min egen sikkerheds skyld afventer jeg dog her, da jeg kan læse mig frem til, at situationen er tilspidset ude på adressen og at politiet er involveret. Hun bekræfter at hunden frivilligt, bliver overdraget til Dyrenes beskyttelse lørdag formiddag, og at den efter omstændighederne har det godt.

 

 

På tråden bliver der lagt beviset ud på, at hunden, der hedder Milo, er blevet overdraget til Dyrenes beskyttelse. Som man kan læse på overdragelses-erklæringen, har hunden ikke synlige tegn på mishandling, men ifølge Louise Funch vil Dyrenes beskyttelse undersøge hunden nærmere, og når den har fået den fornødne ro, og de føler det er forsvarligt, vil de sørge for at den bliver bortadopteret til en ny familie, der passer til hunden. Louise bekræfter at hunden havde krave på, da de fik den overdraget.

Da jeg taler med Sydsjællands politis presseafdeling lørdag, bekræfter de at Politiet ikke er færdig med sagen, men at videoen ville blive gennemset af deres dyre-enhed når de møder mandag. Jeg har i dag mandag den 8 oktober, haft kontakt med dyre-enheden der umiddelbart ikke kender noget til sagen, de vil nu undersøge sagen nærmere og vende tilbage.

På tråden kan man se, at Marie der delte videoen, løbende opdaterer tråden med de seneste nyheder, og da hun har fået bevis på, at hunden er overdraget til Dyrenes beskyttelse vælger hun at fjerne videoen, men bibeholder opdateringen med en ny tekst.

“Videoen er nu fjernet. Vi opnåede det der var meningen. nemligt at få overdragen hvalpen Milo til bedre hænder, og det er han blevet. Tak Danmark for at stå sammen, når det virkelig gælder”

 

Et sted på tråden skriver Marie, at hun har haft kontakt med hundejeren og har tilbudt ham henvisning til hundetrænere, der kan hjælpe ham med hvordan man træner hunden, men hun beskriver, at han ikke var indenfor pædagogisk rækkevidde, og at hun mener, at det netop er på grund af denne massive opmærksomhed, at hundeejeren endte med at aflevere hunden.

Fie Lausen har ikke valgt at følge sagen, og hun deler fortsat video og navnet med en opfordring til handling.

HVAD NU HVIS…

Fredag den 5. oktober deler flere facebook-profiler uafhængigt af hinanden en video-sekvens med en mand der fysisk irettesætter sin hundehvalp. Det er en sekvens der er svær at kigge på. Der er ingen dato. Og ingen årstal. Marie er en af dem der deler, og fra hendes profil bliver den hurtigt delt over 400 gange.

Jeg har talt med Marie og hun fortæller, at hun fik videoen tilsendt og valgte at handle på den. Hun fortæller at hun også ligger inde med en kun to dage gammel lydfil, hvor man kan høre hvalpen, og hvor der ikke er tvivl om, at der er noget galt. Jeg har fra en anden kilde fået bekræftet, at man har set hundejeren været meget håndhændet overfor hvalpen, kun kort før den bliver overdraget til Dyrenes beskyttelse. Men alt det står ikke på tråden på Facebook.

Ifølge faderen er videoen mindst en måned gammel, det begrunder han med, at hunden har haft krave på i mindst 14 dage, og det har den ikke på videoen. Dyrenes beskyttelse bekræfter også, at hunden havde krave på, da de fik den overdraget. Så der er stor sandsynlighed for, at videoen ikke er en øjebliksberetning da den bliver delt, men at den person der har sendt videoen til Marie, har ligget inde med den et stykke tid.

Det ændrer ikke på, at det alle ser, er en optagelser af en mand, der meget håndhændet irettesætter en hvalp, men blot at vi ikke ved, hvornår den er optaget, og derfor i realiteten ikke ved, hvad der er sket i mellemtiden.

Jeg kontakter en af de kvinder der var meget aktiv på tråden under hele forløbet, og som skrev, at han skulle have tæsk. Jeg spørger om det ville have gjort en forskel for hende, hvis hun vidste at videoen ikke var ny, og det mener hun det ville. Hun mener at hun højst sandsynligt ikke ville have handlet på samme måde, hvis hun vidste, det var en ældre video.

Den hårde tone på nettet er ikke ny. Vi ser tråde der emmer af had og mennesker bliver truet. Men indtil videre, har alle befundet sig trygt bag skærmen. Denne gang har vreden materialiseret sig. De involverede der har valgt at udtale sig, har alle givet udtryk for, at de ikke har tillid til politiet, når det handler om dyremishandling. At der mangler et dyrepoliti, og at det er derfor, de har valgt at tage sagen i egen hænder. Det er også derfor Danerværn var tilstede, for som faderen fortæller, så træder Danerværn til, når politiet træder fra.

I øvrigt…så er vores retssystem til at lukke op og skide i! Vi har et retssystem der i langt langt de fleste sager tilgodeser den kriminelle og ikke ofret – med mindre der er tale om økonomisk bedrag, SÅ falder hammeren”  Citat fra tråden.

 

Men det endte jo godt, tænker du måske. Hvalpen Milo er i trygge hænder? Ja. Hvis hvalpen er blevet mishandlet og det ikke kun var et enkeltstående tilfælde vi så på videoen, så ja. Så er alt jo godt.

Men hvad med næste gang?

Faderen bekræfter at sønnen fortsat befinder sig på en hemmelig adresse og der bliver han en tid endnu.

Jeg ville gerne kunne be- eller afkræfte Bandidos involvering, men har desværre ikke kunne få kontakt med dem. Jeg har kontaktet kvinden der på tråden har skrevet, “Nu blev han sgu slap i knæene efter et opkald fra “Bad Company”, men hun afviser at det skulle være hende der har haft kontakt med Bandidos.  Jeg har heller ikke kunne finde frem til en far og hans søn, der skulle have medbragt et jernrør. Der er mange af de involverede på tråden, der ikke har valgt at svare mig på min facebook-besked.

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% ?

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.