Handler kommunen med mennesker? – Del 1

I 2017 var 21.392 borgere fra København i virksomhedspraktik/løntilskud i deres egen by. Kan du gætte hvor mange af de ledige, der fik jobbet efterfølgende? Svaret finder du sidst i denne artikel.

I uge 26 havde Københavns kommune booket flere outdoor-standere, som en del af en reklamekampagne, hvor de takkede de 11.348 virksomheder, der i 2017 havde haft en arbejdsledig i virksomhedspraktik eller løntilskud. TAK, I gør en forskel for København.

En af kommunens job-konsulenter, delte et billede af reklamestanderen på LinkedIn og skrev sit telefonnummer med ordene; Hvis du vil høre om små-jobs mulighederne i din virksomhed, kan du bare ringe. Det gjorde jeg. Ringede.

“Hej, du taler med SweetChili, jeg har en enkeltmands-virksomhed, kan jeg få en gratis virksomhedspraktikant?”

Svaret var ja. Han havde faktisk et par ekstremt gode bud på, hvordan livet ville blive lettere og billigere for mig.

Hvis du bare vil have en, der kommer et par timer om ugen, og sørger for at holde dit kontor, så klarer vi den. Du kan også få en person fuld tid, enten til at lave din koncepter eller kører dit kontor, imens du selv laver din koncepter.

Det er jo fantastisk, udbrød jeg begejstret, og forestillede  mig friskbygget te og en lun croissant, når jeg ankom om morgenen.

Kan jeg få en i tre måneder? Det kunne jeg i realiteten godt. Jeg behøvede heller ikke, at have en ledig stilling klar efterfølgende. I praksis kunne jeg også få en ny i praktik efter de tre måneder.

Men tjekker i ikke op på det, var mit næste spørgsmål, for skulle jeg udnytte mulighederne for at få gratis arbejdskraft, ville jeg da lige høre, hvor langt jeg kunne strække den.

Jo, hvis der er nogle alarmklokker der ringer, forklarede han, men der kan godt gå et par år.

Så nemt er det, at få gratis arbejdskraft. Nå nej. Hjælpe en arbejdsledig i gang med at arbejde for sine dagpenge, og få et TAK af kommunen for hjælpen.

“Københavns Erhvervshus er din virksomheds indgang til kommunen. Københavns Erhvervshus kan hjælpe dig med at rekruttere medarbejdere, udvikle din virksomhed, give økonomisk sparring – og ikke mindst hjælpe dig med at finde og få nødvendige tilladelser fra relevante myndigheder”. Fra KK.DK

Vi deler de ledige

På Frederiksbergs akademikercenter.dk er de også glade for virksomheder, der vil have ledige i virksomhedspraktik, og det er ikke de kedelige praktikjobs de tilbyder. Her finder du de ulønnede jobs, under samme fane på deres website som de lønnede jobs.

 

 

De første tre “jobs” der dukker op under virksomhedspraktik, er fra en og samme virksomhed, der laver events for tech-branchen. I CVR-registret er deres virksomhedsform en forening/organisation, med adresse lidt midt i det indre København. De blev registreret som forening den 27. februar 2018, og ifølge deres eget website er de seks personer ansat.

Foreningen søger tre forskellige profiler til virksomhedspraktik.

  • En projektmedarbejder,  til at hjælpe med at designe, analysere og fremlægge en spørgeskema-undersøgelse for ledelsen.
  • En projektmedarbejder, til at hjælpe med at udvikle en forretningsplan
  • En kommunikationsmedarbejder, til at hjælpe med at designe og skrive nyhedsbreve og artikler og kontakte medierne.

Virksomheden er igang med at udvikle et event, der skal køre i tre dage i december i Bella Centeret.

Jeg har spurgt foreningen, om de har haft praktikanter før, hvor længe de skulle bruge de tre praktikanter, og om de er flere medarbejdere, end de seks de har listet på deres website, men de har ikke ønsket at deltage i denne artikel.

Det interessante ved Akademikercenteret på Frederiksberg er, at også Københavns erhvervscenter finder deres arbedsledige her.

Helle fra Frederiksberg var arbejdsledig og havde sit CV liggende hos Akademikercentret på Frederiksberg. Hun blev kontaktet – eller hedder det headhuntet – af Københavns erhvervscenter, der havde et ledigt løntilskudsjob til hende i en offentlig virksomhed i kommunen.

Fun-fact: Det offentlige) modtager et tilskud på 113,46 kr. pr. time ved løntilskudsjobs.(2018)

Efter fire måneder i løntilskud, fik Helle nu tilbudt projektansættelse samme sted. Af flere omgange. Først fire måneder, så seks måneder og så endelig et år.  Da Helle blev gravid, fik hun ikke forlænget sin ansættelse, men røg tilbage som ledig. Sådan kan det også gå.

Jeg har undret mig over at der kun er 21.392 borgere til de 11.398 virksomheder, som kommunen har registreret i 2017 til og med maj 2018. De fleste offentlige virksomheder i kommunen, har jo enten praktikanter eller ledige i løntilskuds-stillinger rundt omkring i alle forvaltninger og afdelinger. Men hvis kommunen henter ledige fra andre kommuner, til at overtager løntilskudsjobs i kommunen, giver det jo mening. For den ledige borgere, hører jo i dette tilfælde til Frederiksberg!?!

Freelancejob bliver praktikophold

Indenfor mediebranchen findes opgaver, som er specielt velegnet til freelancere. Det er projekter, der kræver lidt, om intet oplæring inden man er selvkørende, og næsten med det samme sin tid værd i løn.

Freelancerne flyver ind og ud. Timeprisen er derefter. For med i lønnen, skal freelanceren selv svare pension, feriepenge og A-kasse og ofte også udstyr og naturligvis altid efteruddannelse. Virksomheden slipper omvendt for, at betale for en medarbejder, i de perioder der ikke er noget arbejde, og ofte også for udstyr, da freelanceren gerne selv medbringer computer. Derfor accepteres en højere pris for en freelancere.

Men hvad sker der, hvis samme virksomhed nu får arbejdsledige ud i praktik eller løntilskud? Hvad sker der med de freelancestillinger, der før gav smør på brødet for en freelancer?

Jeg vil gerne præsentere dig for to profiler fra mediebranchen, som begge er blevet en del af statistikken. De ønsker at være anonyme, da de er bekymret for, hvorvidt deres deltagelse, kan skade deres fremtidige jobsøgning, så jeg kalder dem Mette og Peter.

Mette blev uddannet i 2014 i et fag, hvor det er normalt også at freelance. Sådan ser hendes CV ud, siden hun blev uddannet.

2014 – Uddannet multimediedesigner med en professionsbachelor i e-konceptudvikling
03/15 – Fire ugers virksomhedspraktik. Lille NGO
04/15 – 2 x tre måneders løntilskud i samme virksomhed. International NGO
12/15 – Fire ugers virksomhedspraktik. Endte som freelance samme sted. Privat virksomhed.
02/16 – Fire ugers virksomhedspraktik. Privat virksomhed.

Kort tid efter sidste praktikophold ophørte Mettes dagpenge, da hun jo ikke optjener ret til dagpenge under praktik eller løntilskud. Hun fik efterfølgende et job som henholdsvis kantine- og arkiveringsmedarbejder. Mette har ikke kunne finde job indenfor hendes fag, og hun har nu valgt at satse og flytte sit liv fra København til Århus for at supplere sin uddannelse med med en kandidat i IT. Hun har hørt, der skulle være flere jobs at få.

“Jeg har vitterligt kun det her skud i bøssen, for at øge mine chancer for at finde et job og evt skabe mig en karriere, som ikke består af småjobs og vikariater uden mål.”

Peter er også en i statistikken i medieland. Han er uddannet cand.mag i filmvidenskab og arbejder som content creator. Han har ikke haft fast arbejde, siden han blev færdiguddannet, men har arbejdet for sine dagpenge i praktikker, alt imens han mistede sin ret til fortsat dagpenge. Peter endte på kontanthjælp. Det her er Peters CV.

2014 – Færdig som Cand.mag.
2015 – Fire ugers virksomhedspraktik efterfulgt af to mdr. i løntilskud. Det var i den samme offentlige virksomhed, som havde ham ansat under hans 3 måneders uddannelsespraktik.
2017 – Seks ugers virksomhedspraktik. Privat virksomhed.
2017 –To måneder i deltidsløntilskud. Privat virksomhed.
2017 – En måned i virksomhedspraktik efterfulgt af fire måneder i løntilskud. Privat virksomhed.
2018 – En måned i virksomhedspraktik efterfulgt af 3 måneder i løntilskud. Offentlig virksomhed. (Nuværende)

Peter håber at den nuværende virksomhed, som har fået ham gratis i en måned og med løntilskud i tre, ønsker at beholde ham når løntilskudsperioden udløber. Det er en offentlig virksomhed, så det burde de vel. For de kan da umuligt være utilfreds med ham, efter at have beholdt ham i fire måneder.

Også indenfor Peters område, er det normalt at folk freelancer, men som Peter udtaler; “hvorfor skulle nogen hyre mig, når de kan få mig gratis i praktik?”

Er virksomhedspraktik for de ledige eller for erhvervslivet?

På jobnet står der hvad fordelen er for en virksomhed, ved at “ansætte” en virksomhedspraktikant.

* Du får den ledige i praktik i en periode og skal hverken betale løn eller forsikring.

* Du får mulighed for at vurdere, om den ledige kan ansættes i et fast job eller med løntilskud umiddelbart efter virksomhedspraktikke

Det sidste er angiveligt det Scanomat marketing ønsker, der lige nu søger en tekstforfatter til en virksomhedspraktik-stilling hos Akademicentret. De skriver på jobopslaget, at der er mulighed for ansættelse efterfølgende. Jeg har kontaktet Scanomat, for at høre mere om, hvorfor tekstforfatteren selv skal betale for sin prøvetid med sine dagpenge, men jeg har desværre ikke fået hul igennem.

Når man får et nyt job, har man normalt tre måneders prøvetid med fuld løn. Hvorfor skal virksomhederne i dag have den del gratis?

Når en virksomhed søger en illustrator i virksomhedspraktik. En der skal kunne arbejde selvstændigt. Eller når Scanomat Marketing søger en tekstforfatter, der (måske) kan få et job efter praktikperioden. Eller tech-virksomheden får tre ledige, til at hjælpe med deres kommende event. Så er der jo angiveligt et stykke arbejde, virksomhederne normalt skal betale for at få udført, der nu bliver udført for dagpenge eller kontanthjælp. Og er det fair?

 

Lad os vende tilbage til mit indledende spørgsmål.

I 2017 var 21.392 borgere fra København i virksomhedspraktik/løntilskud i deres egen by. Kan du gætte hvor mange af de ledige, der fik jobbet efterfølgende?

Svaret? Det ved kommunen ikke.

I et svar til mig, skriver Københavns kommune, at de ikke har mulighed for at trække et tal ud på, hvor mange af de 21.392 ledige, der efterfølgende fik et arbejde hos en af de 11.398 virksomheder, der jo fik dem gratis i praktik eller til en meget billig løn med tilskud.

Det manglende tal fra kommunen undrer mig. For er det ikke netop det, der er den overordnede målsætning med praktik, at virksomhederne får mulighed for at teste en medarbejder af, der omvendt får mulighed for at skabe sig selv en stilling i virksomheden? Er det ikke kommunens målsætning, når de parrer virksomhed med en ledig?

Jeg er overbevist om, at de gode historier findes derude, med flygtninge der kan komme ind og prøve sig af på arbejdsmarkedet og sygemeldte, der med en praktikplads, kan få en mild indkøring tilbage på arbejdsmarkedet. Der giver denne løsning mening.

Men at sætte nyuddannede eller fuld arbejdsdygtige ledige ind, og arbejde for deres dagpenge/kontanthjælp, det giver simpelthen ikke mening. For hver gang de fylder en plads, så ryger der et rigtigt aflønnet job – eller freelance-projekt – til en anden.

Omvendt kan regeringen jo prale med at systemet virker, for de ledige er jo ikke ledige mere i den periode, virksomhederne får dem gratis, afhængig af hvilken tal politikerne deler. Brutto- eller nettotallene.

Tillykke til Erhvervsdanmark, med de gratis muligheder…..

Mine artikler er reklamefrie, men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% 😉

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.