Fra nul til terror-pakke på ingen tid

En amerikansk soldat anmelder et dansk-muslimsk par, for det politiet beskriver som et intimiderende møde på kajen i Ålborg. Næste aften vågner manden ved, at der står betjente med skudsikre veste i hans udestue og vil afhøre ham. Hverken manden eller kvinden har mødt soldaten. Det, der lyder som en dårlig B-film på Netflix, blev virkeligheden for en ung muslimsk mand fra Ålborg.

Den 13. juni er et ungt muslimsk par ude at gå en tur på kajen i Ålborg. Ud over et langt skæg, der lige så godt kunne sige hipster som muslim, ligner manden med sin kasket og hvide T-shirt enhver anden jyde på kajen. Kvinden skiller sig dog mere ud. Hun bærer niqab. En muslimsk dragt, hvor det eneste, man ser, er hendes øjne. Og et kamera. Hun elsker at fotografere. De går og snakker, og kvinden tager billeder med sit kamera.

Ifølge kvinden har parret en dejlig dag, der kun bliver afbrudt af en ældre dame i kørestol, der ikke lægger skjul på, at hun mener, kvinden bør smides ud af landet. Det er ifølge den muslimske kvinde noget, hun har oplevet før, så det tager hun ikke så tungt. Ud over den ene hændelse forløber dagen fint.

Parret aftaler, at de tales ved. Det sker allerede næste aften, hvor hun klokken 22.57 bliver ringet op af den muslimske mand. Politiet var kommet ind i hans udestue, imens han sov, og vil nu afhøre ham om parrets tur på kajen.

Jeg har talt med den muslimske mand, der fortsat er meget påvirket af hændelsen. Han fortæller, at han lå og sov, da han pludselig blev vækket af flere betjente, som stod i udestuen og trak i døren til det kolonihavehus, han havde lejet.

”Jeg blev helt chokeret, og da de fortalte, at de først havde været hjemme i min lejlighed, troede jeg, at der var sket noget forfærdeligt derhjemme. De tog mig uden for huset, hvor jeg nu skulle redegøre for min færden dagen før. De ville i første omgang ikke fortælle hvorfor“.

Politiet fortalte senere under afhøringen, at han var blevet anmeldt af en amerikansk soldat, der havde befundet sig på kajen. Den muslimske mand skulle ifølge politiet have antastet den amerikanske soldat under hans joggingtur og på engelsk spurgt, om han var en af de amerikanske soldater, der boede på Radisson Hotel. Under afhøringen havde politiet spurgt, om han var radikaliseret, om hvad han mente om terrorangrebene i udlandet, og om han agtede at bombe noget.

Bomber du noget, mister jeg nok mit job,

Hvilke normale mennesker bifalder terrorangreb, spørger manden mig, og fortæller, at han følte, han var ved at gå i chok under afhøringen. Under afhøringen af den muslimske mand gennemgår politiet hans telefon, sms-beskeder og billeder. Politiet havde også bedt den muslimske mand om kvindens navn og telefonnummer, og det er derfor, han nu er i telefonen med politiet på medhør.

Den muslimske kvinde, der på det tidspunkt befinder sig i København, bliver afhørt over telefonen af en af de betjente, der befinder sig i kolonihavehuset i Jylland.

Vil du betegne dig selv som radikaliseret?

I afhøringen, som jeg har en lydfil af, kan man høre betjenten spørge ind til den muslimske kvindes tur til Ålborg og parrets gåtur på kajen. I første omgang ønsker politiet heller ikke at forklare den muslimske kvinde, hvorfor de stiller hende spørgsmål om turen.Først lidt længere inde i samtalen fortæller politiet om soldatens anmeldelse.

Den muslimske mand har senere talt med sine naboer i den ejendom, han bor i til daglig, og som lige nu er lejet ud til en Airbnb-gæst. Naboen har fortalt, at der samme aften havde været omkring 12 soldater til stede i opgangen, og at politiet var gået ind i naboens lejlighed. Da Airbnb-gæsten kom hjem, havde de fået adgang til den muslimske mands lejlighed. Han har senere fået at vide, at politiet også har kontaktet naboerne i kolonihaven.

”Jeg er jo nødsaget til at lave lidt damage control og uddele is til svalegangen i ejendommen,” fortæller han i telefonen – halvt i sjov, men også lidt i alvor – for som han forklarer, så er han jo rigtig bange for, hvad de andre nu tror om ham. Hans familie der ikke er muslimer, er også dybt berørt.

Parret er fortsat meget påvirkede af hændelsen.

Jeg vælger at bruge ordet afhøring i mangel af et bedre ord for hændelsen. Der forefindes ingen kendt sigtelse i sagen, så derfor kaldes det ikke afhøring, og parret blev derfor heller ikke tilbudt en advokat. Ifølge Ole Kristensen, politiinspektør fra Nordjyllands Politi, var der ikke brug for en retskendelse, da det ikke var en ransagning i retslig forstand.

De hemmelige soldater

Politiet hos Nordjyllands Politi bekræfter hændelsen. Ifølge Ole Kristensen, politiinspektør ved Nordjyllands Politi, skulle hændelsen være sket, mens soldaten var på en privat joggingtur ved kajen. Efter hændelsen skulle soldaten angiveligt været taget tilbage til Radisson Hotel, hvor han mødes med andre soldater, og de vender tilbage til kajen, hvor de på afstand har fotograferet det muslimske par.

Det værste er jo at få at vide, at man er blevet fotograferet på afstand af en gruppe amerikanske soldater, som så laver en falsk anmeldelse.

Politiet fra Nordjylland modtager senere samme dag en anmeldelse om hændelsen med billederne af det muslimske par fra den amerikanske soldat, og som en del af efterforskningen, går politiet  i gang med at gennemgå optagelser fra de kameraer, der er sat op i byen. Fra optagelserne fra kameraet på Kulturbroen får politiet et klart billede af parret, som de kan bruge til identifikation. Den muslimske mand bliver genkendt af en af stationens betjente. Noget der ifølge Ole Kristensen skyldes byens størrelse, og ikke fordi de kender ham i en mere officiel forbindelse.

Det har efterfølgende vist sig, at politiet først havde kontaktet den muslimske mands mor og senere hendes kæreste og eksmand. Den muslimske mand fortæller, at han undrer sig over, hvorfra politiet ved, hvem hans mor er kæreste med.

Den muslimske kvinde har i en telefonsamtale med politiet efter hændelsen, fået besked på, at politiet anser sagen som en misforståelse, og at den er lukket. Manden har i dag, tre dage efter, endnu ikke hørt fra politiet, efter de forlod ham dybt chokeret i kolonihaven om natten. Han ved derfor ikke, om han bliver sigtet, eller om sagen også er afsluttet for ham.

Som en nynazist

Dagen efter afhøringerne kontakter den muslimske kvinde politiet for at anmelde soldaten for chikane. I en lydfil af samtalen, jeg er i besiddelse af, forklarer kvinden til politiet, at hun er blevet anbefalet at anmelde sagen, da hun har en formodning om, at hun nu står registreret i politiets arkiv, som part i en anmeldelse der handler om mulig terror.

Politiet bekræfter under samtalen, at hun ganske rigtigt står i sagsakterne om hændelsen, men at de har noteret, at de ikke tror, at parret har noget med hændelsen at gøre. Politiet udtaler, at de mener, at det bunder i en misforståelse, at den amerikanske soldat måske er en smule paranoid, og at soldaten nok tror, at han har hørt et eller andet. Jeg refererer her fra lydfilen af samtalen.

I lydfilen kan man høre politiet og kvinden tale om hændelsen og dens omfang, og politiet sammenligner det med, at hvis en nynazist henvendte sig i en moské og spurgte om åbningstiderne, så var politiet også nødsaget til at reagere, uden at der nødvendigvis var noget i den sag.

Jeg bliver sammenlignet med en nynazist, siger den muslimske kvinde. For første gang lyder hun rystet.

Den muslimske kvinde forklarer, at hun har fuld forståelse for, at politiet er nødsaget til at undersøge disse sager, men at hun er rystet over omfanget og de spørgsmål, hun fik under afhøringen.

Blandt andet blev hun spurgt, om hun havde tænkt sig at bære niqab efter 1. august, og hvor troende hun er. Spørgsmål hun mener, ingen relevans har for hændelsen.

En hændelse uden indhold

Havde det muslimske par antastet en amerikansk soldat på joggingtur og på engelsk spurgt, om han var en af soldaterne fra Hotel Radisson?

Nej, siger de begge to uafhængigt af hinanden. Og selvom politiet over for parret har beskrevet soldaten med ord som høj, stor og skaldet, hjælper det ikke på hukommelsen.

“Vi kan slet ikke mindes overhovedet at have set ham, og vi kan med sikkerhed sige, at vi ikke har talt med ham. Vi ved ikke, hvem han er?!“

Ifølge den muslimske kvinde har parret været sammen under hele turen på kajen, så hun kan ikke se, hvornår den muslimske mand skulle have haft mulighed for at antaste eller tale med en soldat.

https://ekstrabladet.dk/kup/elektronik/teknologi/dansk-politi-har-taget-omstridt-teknologi-i-brug/7204752?ilc=c

Den muslimske mand bekræfter også, at han ikke var klar over, at der befandt sig soldater på hotellet.

Ikke desto mindre har den amerikanske soldat følt sig antastet og så intimideret af parret, at han har taget billeder af dem uden deres vidende og efterfølgende kontaktet politiet om hændelsen. Det har, som kvinden udtaler, aktiveret noget, der virker som en større terrorpakke.

Ifølge Ole Kristensen, politiinspektør ved Nordjyllands Politi, boede gruppen af amerikanske soldater på Hotel Radisson i Ålborg i forbindelse med planlægning af kommende øvelser. Opholdet var ikke offentligt kendt.

Jeg har kontaktet Den Amerikanske Ambassade for at høre, om de kan bekræfte hændelsen, men de har endnu ikke svaret.

Muslimer i Danmark i 2018

Jeg kender ikke navnet på soldaten. Det gør det muslimske par heller ikke. Det eneste, de ved, er det, politiet fortæller om manden, nemlig at han er høj, stor og skaldet. De ved, at de ifølge politiet skulle have antastet ham, imens han løb en tur på kajen, og at den muslimske mand på engelsk skulle have spurgt, om han var en af soldaterne fra hotellet. Det er alt. Der ville i så fald ikke have været et forspil til hændelsen, til gengæld kom der et efterspil med konsekvenser.

Den 13. juni om morgen flyver den muslimske kvinde til Ålborg. Hun skriver samme formiddag på Facebook, at det er første gang, hun er gået igennem en sikkerhedskontrol, hvor det eneste, vagterne gjorde, var at ønske hende en god tur. Tænk at føle sig så glad og lettet over så lille en ting, skriver hun også på sin Facebook-væg.

Hun afslutter med ordene: ”I dag følte jeg mig helt normal og ligesom alle andre i køen”.

Den manglende mistænkeliggørelse varede dog kun, indtil en amerikansk soldat så hende og hendes ven på kajen.

 

UPDATE 20.06.18: Fire timer efter denne artikel kom ud, fik det muslimske par et brev via e-boks fra politiet med overskriften; Efterforskningen bliver standset. I det brev beskriver politiet selv deres kontakt med det muslimske par som en afhøring og skriver der ingen rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart. Jeg har nu spurt politiet om hvad det strafbare er og jeg afventer en aktindsigt, nu sagen er lukket hos politiet.

Jeg har den 15. juni taget kontakt til Den Amerikanske Ambassade for at få bekræftet hændelsen og få en udtalelse fra soldaten, men har endnu ikke modtaget svar.Kvinden og manden har bedt om at få udeladt deres navne, da de begge fortsat er meget rystede over oplevelsen.  Jeg har valgt ikke at skrive navne på de involverede betjente, der er med på lydfilerne. Jeg har ikke noget navn på soldaten.

 

Min blog er reklamefri. Donationer til kaffen til at holde mig oppe imens jeg skriver er velkommen på mobilepay 40409028. Alt fra 1 krone til 1 millioner bliver taget imod med et kæmpe smil.

 

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge,
Kunne du bruge artiklen til noget, eller ønsker du at jeg skriver en ny? Så vil jeg være glad for en donation for den underholdning du mener du fik. Det hjælper med at betale for domænet. Og skriv gerne hvilket ønske du har for din mønt. Du betaler. Jeg skriver. Både før og efter. Jeg takker for den gode tanke på min mobile pay: +45 40409028
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.