Det flyder med stoffer på Facebook

Hvad har de to drugsdealers Kurt Thorsen og Emil Jensen til fælles, med manden der står bag facebook-gruppen Slikbutikken i Ålborg og som smykker sig med et facebook-coverbillede, hvor han skriver at han leverer lige til døren?

De er alle venner med den samme mand fra Horsen, der beskriver sig selv med eet ord. Loyal.

Måske er den loyale en ordinær wannabe, der elsker at følge i drugsdealeres digitale facebook-spor, eller også er han bande-relateret og står bag flere af de falske profiler der sælger på Facebook.

Den del må politiet tage. Men spørgsmålet er, om de gør det.

For bruger politiet overhovedet tid på at grave sig undercover i det møgsorte svindelkræmmermarked, som Facebook også er. Det sociale medie hvor dine børn kan købe kokain og MDMA, låste iphones der kan købes op, varme Chancel-tasker og våben.

EMMA ER TIL SALG

Tilbage i februar måned faldt jeg over mange enslydende facebook-opdateringer, der solgte MDMA, Rohypnol og andre “godterier”, til dem der ikke kan nøjes med en ordinær promille. Sælgeren kaldte sig Erik.

Under dække af en af mine falske profiler, skrev jeg til manden og fik en pris på 100.000 MDMA. Hvordan med pengene og overførslen, spurgte jeg. Det var nu jeg ville finde ud af, hvorvidt han var en drugdealer eller bare en økonomisk svindler.

“Send mig halvdelen nu og halvdelen når vi mødes.”

Han sendte mig også en kopi af et pas. Erik Steen Svendsen. Og regnede måske med, at jeg følte tryghed ved at se det var dansk.

Jeg stoppede dialogen med sælgeren, og kontaktede istedet politiet. Jeg fortalte dem om hvordan jeg var faldet over de mange annoncer for stoffer på Facebook, da jeg gravede i en historie om Victor Greve & Co, en falsk profil, der blandt andet afpressede unge kvinder til at prostituere sig. Jeg fortalte dem om ligheden mellem Victor Greves falske profiler og Erik Svendsen der solgte stoffer. Politiet fik min g-mail-login, så de kunne tage den videre dialog, i mit falske navn med sælgeren af de hårdere stoffer.

Til dig der ikke kender historien om Victor Greve, kan du følge med her. Facebook-administrator truer enlige mødre til sex.  Victor Greve og bordellet i Århus. 

Jeg slap sagen. Og efter et stykke tid, kontaktede jeg politiet igen. Jeg håbede på at jeg nu kunne skrive historien om Erik Steen Svendsen og de 100.000 stk. MDMA. Min politi-kontakt var dog gået på barsel, og der var ingen andre i afdelingen, der kendte til sagen. Eller om der overhovedet havde været en sag.

Jeg ved nu med sikkerhed, at der ingen sag var. For siden har jeg set de samme annoncer fra Erik Steen Svendsen gentaget igen og igen og igen.

Facebooks nordiske pressechef blev på samme tid informeret om hvilke søgeord jeg brugte, til at finde frem til annoncerne.

 

SURF SIKKERT

Underworld i Ålborg. Det sorte hælermarked. Slikbutikken. Varer uden CVR. Det sorte marked. Alle navne på facebookgrupper, hvor du kan købe alt, hvad dit kriminelle jeg drømmer om. For Facebook er ren slaraffenland for små- og store kriminelle, og eet stort supermarked, for dig der ønsker at købe noget der ikke er lovligt.

Og de kriminelle sælgere kan med få digitale tricks, føle sig næsten helt sikker på Facebook. Især hvis de kender til Tor browseren, fortæller Thomas T, der til dagligt hjælper dem der er udsat for chikane eller stalking, med at tilgå nettet uden at blive sporet af deres forfølgere. For Tor-browseren skjuler folks reelle ip-adresse.

Hvis de kriminelle bruger Tor-browseren, når de opretter en mailadresse, de ønsker at bruge til at oprette deres falske faceboook-profil, og efterfølgende kun tilgår Facebook via Tor-browseren, så kan deres ip-adresse reelt ikke spores, fortæller Thomas. (Der skal et ekstra lille trick til, når du tilgår Facebook med Tor. Den holder vi dog for os selv. Der er jo ingen grund til at hjælpe de kriminelle alt for godt på vej).

Den falske profil der kalder sig Kurt Thorsen, har (mis)brugt en århusiansk professors billede som profilbillede. Han har endnu en profil med professorens billeder. Der hedder han Jens Jens.  Når facebook ser profilen, ligner han en anstændig ældre herre.

Med de få tricks og Tor, kan de kriminelle surfe næsten helt sikkert rundt på Facebook.

Men hvis politiet indgår et samarbejde med Facebook, kan de jo fortsat få adgang til deres messenger, og der læse udvekslingsadresser eller telefonnumre. Derfor bruger mange kriminelle en wickr messenger app, hvor de kan skrive med deres kunder i et krypteret og sikkert forum, hvor alle beskeder, helt som snapchat, bliver slettet efter kort tid, Så med en wickr-besked, er de kriminelles eneste risIko, at deres kunde er en undercover betjent, der er ude efter at knalde dem med musen i slikskålen.

DE LOKKER MED INGEN LOG

Vi samarbejder med politiet, udtalte Peter Munster, Facebooks nordiske pressechef, da jeg tilbage i februar, fortalte ham om Erik Svendsen og min teori om, at det var de samme få mænd bag mange falske profiler. Det var noget nær det eneste jeg kunne få ud af ham. Hvorvidt de gemmer ip-adresser og logger vores data, ville han ikke ud med. Men han var da meget interesseret i, at jeg hver gang jeg fandt noget mistænkeligt, anmeldte det til Facebook

I så fald ville jeg reelt ikke kunne bruge tiden til andet. For Facebook flyder over med hvidt pulver, våben og varme varer.

Om de kan komme det til livs, har jeg svært ved at tro. Det vil kræve strengere regler på det sociale medie, hvor alle i forvejen er så data-forskrækket, at Zuckerberg & Co hurtigt ville bliver overhalet indenom, af den næste medieplatform, der lokker med at de ikke logger dine data.

For vi mennesker er bange for at blive gemt. Men vi kan ikke få alt. For imens vi kæmper for at leve i et dataløst samfund, hvor vi kan surfe under radaren, så kæmper vi jo samtidig kampen for, at de kriminelle, kan surfe sikkert når de sælger stoffer.

Indtil vi får løst den del, pusher Facebook stoffer og agerer hælerportal for kriminelle.

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge,
Kunne du bruge artiklen til noget, eller ønsker du at jeg skriver en ny? Så vil jeg være glad for en donation for den underholdning du mener du fik. Det hjælper med at betale for domænet. Og skriv gerne hvilket ønske du har for din mønt. Du betaler. Jeg skriver. Både før og efter. Jeg takker for den gode tanke på min mobile pay: +45 40409028

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.