Få musen ud af røven. Eller med andre ord. Nikolaj er ikke en krænker. 

Der sker noget med folk når de bevæger sig rundt på de sociale medier. Musen, der ligger i hånden, ryger op i røven, inden facebookbrugerne smider hovedet ned i den gryde, der bobler lystigt rundt med deres manglende omtanke. Det er kort og godt, hvad der hver dag sker på facebook.

Nikolaj er en ung fyr, hvis ex-kæreste ikke var videre begejstret for, at han slog op. Så hun gik efter struben. Og efter hans omdømme.  Og på en måde der var ude af hænderne på politiet og hans forældre. For hun gik på Facebook. Her oprettede hun en ny profil, kaldte sig Manive Jensen og lavede nu en opdatering med et billede af Nikolaj og en tekst, hvor hun beskrev hvordan han på det online spil sjovt.com var voldsom, og pressede pigerne til at sende ham nøgenbilleder.

Vi må hellere dele, sagde facebook med hovedet i gryden. Og det gjorde I så. Eller nogen af jer gjorde.  For helt uden at kigge på hvilken profil den blev delt fra, blev denne krænkende opdatering delt med sløset hånd. På et halvt døgn gik den fra under 1000 delinger og op til 2600, før profilen tirsdag eftermiddag blev lukket ned.

nikolaj

Havde det været en virksomhed, som havde delt et billede af deres produkt, så havde de kaldt denne opdatering en succes. Men når det drejer sig om en krænkende status, der skader drengen der blev delt, er det blot dybt tragisk.

Og det er hverken første – eller desværre nok ikke den sidste gang – vi ser det på facebook. Tilbage i 2013 delte Flemming (efternavnet er mig bekendt) en efterlysning ud på facebook, der inden for kort tid blev delt over 34.500 gange. Den handlede om to unge fyre, med anden etnisk oprindelse end dansk, der havde overfaldet en af Flemmings venners datter. Overfaldet var dramatisk, med en barnevogn der væltede og et barn der røg ud. Ord som “unge overfaldsmænd af anden etnisk oprindelse end dansk” sat sammen med “ung kvinde overfaldet” og “en væltet barnevogn”, gav hurtigt den opdatering ben at gå på. Få satte spørgsmålstegn ved indholdet. De fleste delte bare løs.

Det viste sig at historien var fake. Falsk. Overfaldet var aldrig fundet sted. Desværre afholdte det ikke folk fra, 1,5 år efter, fortsat at dele opslaget. Og heller ikke Flemming fra at beholde det på sin facebook-væg. I dag er det endelig fjernet.

Du kan læse det første indlæg jeg skrev om sagen her. Og her efter politiets pressemeddelelse blev sendt ud.

Du gik ud over en dreng

I dag har jeg talt med Charlotte R. Hun er Nikolajs mor. Den unge dreng på det billede der er blevet delt rundt. Det viser sig, at chikanen har stået på i længere tid, end blot den seneste facebookprofil ex-kæresten lavede. Vi skal tilbage til august måned, hvor pigen startede med at chikanere Nikolaj, og hun er fortsat lige siden. Selvom hendes opslag bliver anmeldt til Facebook, får Nikolaj desværre ikke den forventede opbakning, da Facebook ikke mener der har været noget galt. Så alt for længe har hun haft frit slag til at føre sin egen lille kamp mod Nikolaj på Facebook.

I dag er “Manives” profil dog blevet slettet. Om det er frivilligt fra ex-kærestens side eller om Facebook endelig har valgt at tage det rigtige skridt, vides ikke med sikkerhed, men som Nikolajs mor, Charlotte R udtaler, “den dukker nok op igen. Det plejer den.”

Det har været en hård periode for Nikolaj og hans familie. Og jeg er slet ikke i tvivl når Charlotte fortæller hvor hårdt ramt både Nikolaj og resten af familien er, af den chikane der er forgået.

En chikane, du med dine delinger, har været med til.

Så skal vi ikke lave en aftale om, at 2016 blive året hvor musen bliver ført med hånden og ikke i røven. Og hvor du deler med omtanke.

Det er jeg overbevist om, at Nikolaj vil være taknemlig for.

…..

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.