Det er ikke helt for sjovt..

Sjovt er ikke noget at grine af. Eller over. Hvis du ikke lige er meget ung. Eller en nordmand der gerne vil være anonym.

Sjovt.net er et online fælleskab (og en form for spil) for unge mellem ca. 9 og 22 år. Men alle kan dog deltage. Sjovt går også under betegnelsen retrohotel og højst sandsynligt* en ulovlig kopi af spillet Habbo.dk der måtte lukke ned i 2015. Sjovt er ikke det eneste retrohotel på nettet, men skulle være blandt de største.

I dette semilukket univers har børn socialt samvær.  Du kan være i fællesrummet eller ringe på døren til en af de lukket rum. Måske bliver du lukket ind. Måske ikke.

Det er gratis at være på Sjovt. Men det er ikke gratis, hvis du vil være en del af det sjove i Sjovt. For det koster penge. Og de penge er svære at spore.

sjovt1

For sjovt er pakket ind bag en høj mur, der fører dig rundt i hele verden. Ringer du til det nummer der stå på siden, er det lukket ned og mailadressen fører til en anonym profil på Facebook.

Det digitale spor ender i Norge hos en “Kai Mørk”. En ung fyr født i 1994 og ejer af et enkeltmandsfirma der laver webhoteller. Eller sådan ser det ud. For det er et firma uden referencer.

Selvom Kai har en kommerciel virksomhed på nettet, er Kai en svær ung mand at få i tale. Han ønsker ikke at tale i telefon og det meste af dialogen foregår via hans tomme facebookprofil, som blot indeholder et modelfoto og ingen venner.

Det eneste han vil bekræfte er, at alt indkomst fra Sjovt, går via et andet firma. Det med webhotellet. Søger du navnet på nettet, dukker der kun et lidt anonymt site op. I sig selv sært, for en virksomhed der netop lever at det digitale univers.

Kai er iflg. ham selv ikke den eneste ejer. Der er også Josefine. En meget ung dansk pige på – jeg gætter – 18  år. Dog får hun ingen løn, bliver der sagt. Josefine er lidt nemmere til at få til at udtale sig end Kai. Især når det handler om sikkerhed. Den udtales kommer jeg tilbage til.

Men for at komme tilbage til Sjovt, hvor måske dine børn befinder sig i de sene aftentimer. Her er ingen sikkerhed. Som et tidligere staff-medlem** udtaler, “det er for stort til at man kan holde ordentligt øje. For stort og med for lidt staff”.  (Staff = frivillige der har fået en ansat-funktion)

På Sjov kan alle kan blive anonyme medlemmer  og ingen holder helt øje med hvem der taler med hvem. Jeg blev medlem på 10 sekunder. Fik et anonymt navn og var nu klar til at chatte rundt i lukkede rum med – måske – dit barn.

sjovt3

Iflg. et medlem af gruppen er alle dog ikke derinde med samme formål. Der er de helt unge, hvor det stadigvæk er en leg. Eller måske blot indtil den de leger med ikke leger. Det er højst sandsynligt også dem der bruger flest penge derinde. Men da der ikke foreligger statistikker eller tal på noget som helst, er det svært at gennemskue hvem, og hvor mange, der reelt køber hvad og hvornår. Men et godt gæt er, at det er de helt unge, der får deres forældres kontokort eller mobilnumre og køber VIP og stjerner.

Ikke altid med lige stort held. Som det forrige staff-medlem udtalte; “brugerne fik ikke altid hvad de betalte for”.  Det blev bekræftet af en mor hvis barn havde samme oplevelse. Hun har efterfølgende lagt klagen ud på Trustpilot.

Iflg. et medlem – der også ønsker at være anonym – søger de ældre medlemmer derinde socialt samvær og bekræftelse. Det er også blandt dem, at der foregår krænkelser, udtaler han. Der udveksles nøgenbilleder. Frivilligt. Eller ved tvang. De unge bliver så presset yderligere med trusler om at deres forældre bliver kontaktet og deres nøgenbilleder bliver delt rundt.  Er du en 13 årig pige med et lavt selvværd, er det sted ikke for sjov.

Da du kan være helt anonym på sjov, kan det være alt fra en 9 årig til en 62 årig du taler med når du er online. Og når jeg spørger medejer Josephine om hvad de gør hvis de oplever pædofile på sitet var svaret; “så følger vi reglerne der lyder på, at vi giver 1. advarsel, derefter mute i 5 minutter (så de ikke kan skrive), hvis personen bliver ved, bliver de udvist i 24 timer. Hvis det sker igen næste dag, bliver udvisningen i 1 måned”.

Så er du pædofil og sat udenfor døren i Sjov i en måned, så kan du dog altid starte op igen. Med en ny profil. For med alle de online muligheder der er for at gemme sig, kan du blot logge ind på ny. Som ny.
Første gang jeg hørte om Sjovt var da hørte om sagen med Nikolaj, en ung dreng hvis ex-kæreste delte løgne om ham på nettet. Det var en hoax, men sagen ledte mig ind i Sjovs virtuelle verden. Der hvor intet er virkeligt og ikke lige sjovt for alle.

Så har du børn, så undersøg om de tjekker ind på de retrohoteller der findes i cyber. For er der noget der er helt sikkert, er det, at det overhovedet ikke er sikkert for dit barn.

*Jeg har givet Kai mulighed for at sende mig alt materiale der kan bekræfte at sjovt er et registreret spil. Har en måned efter fortsat ikke modtaget noget. 

**de unge der har udtalt sig om spillet, vil gerne være anonyme og det forstår jeg godt, da er foregår meget chikane. Jeg har navnene. 

 

Jeg tager forbehold for overraskende kommaer og tastefejl. Beklager.

sjovt3

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.