Betal eller vi synger

Journalist Mats Anderson og Karina Muriel Mimoun

Hvis du låner penge af en privat udlåner, du ikke kender, og fravælger at betale lånet tilbage, er der en konsekvens, som du bør have med i dine overvejelser, inden du begiver dig ud på det uregulerede lånemarked. En af konsekvenserne kan være, at du får besøg af en mand og hans guitar.

På Facebook kan du låne penge af private. Den korrekte betegnelse for lån mellem private hedder peer2peer lån. Låneformen er lovlig, hvis renten ikke er så høj, at det kan betegnes som åger. Du finder udlånerne, i flere til formålet oprettede grupper på Facebook. Renten er høj og tilbagebetalingen skal ske hurtigt. Dine penge, dit valg.

Digital prostitutionsring eller bare en lille lort?

Den historie skrev vi i oktober 2018, og du kan læse den HER. Men hvad sker der, hvis du ikke kan betale lånet tilbage?

Det kunne vi læse om, i et opslag som – vi kalder hende Susanne – delte i faceebook-gruppen  Advarsler mod snydere og svindlere.

Susanne ville i første omgang ikke udlevere nogen, forklarede hun efterfølgende, men blot høre, om der var andre, der kendte til INK-LÅN.

Der gik dog ikke lang tid, før hun valgte at fortælle de andre i gruppen, om hvordan hun både på messenger og sms, var blevet kontaktet af flere profiler, der ifølge deres egen forklaring, havde overtaget hendes gæld, og nu truede hende til at betale.

De beskeder hun modtog fra dem, lægger Susanne nu ud i tråden, og det lader til, at de ikke ved hvor meget hun skylder, da beløbene skifter fra kr. 50 til kr. 1000. At der ligger en slet skjult trussel i beskederne, er nemmere at gennemskue end beløbene. Hun bliver anbefalet af andre, at kontakte politiet.

Vi kontakter Susanne, der fortæller os, at hun tilbage i december måned, havde bevæget sig ud på det uregulerede lånemarked på Facebook. Det var jul og Susanne havde brug for lidt ekstra penge. Det ene lån var på kr. 3.500, hvor hun i dag, fortsat mangler at tilbagebetale kr. 2.000. Det var de penge, de nu krævede ind.

Betal eller vi synger

Anette, et andet medlem af udlånsgrupperne, har også sin egen inkasso-historie. Hun valgte at låne kr. 5000 til huslejen, af den samme udlåner som Susanne, men hun fik ikke læst reglerne i gruppen, og kendte derfor ikke til de renter, der nu begyndte at tikke ind, da hun den første i næstkommende måned, ville afbetale med første afdrag. Lånet var nu steget med 100% og udlåner var ikke til at hugge eller stikke i. Han sendte hende et billede, af et håndskrevet papir, hvor han beskrev renterne. Betalte hun ikke, ville gælden efter fem måneder, være oppe på kr. 140.000. Hun tog nu kontakt med politiet, der anbefalede hende, at blokere udlåneren på Facebook og mobil, og nøjes med, at tilbagebetale de penge hun havde lånt. Da hun blokerede, begyndte den reelle chikane for alvor, for nu fik hun flere gange besøg på hendes hjemadresse, hvor de stod og råbte og bankede på hendes dør.

Hun fik også besøg af, af det hun beskriver som en inkasso-spillemand. Den lille optræden har vi fået tilsendt en video af.  Videoen er en optagelse af en mand, der spiller guitar og synger ude foran en gadedør ved dørtelefonen. Ifølge den kilde der har sendt os videoen, er det en af de mere kendte udlånere i låne-miljøet. Da vi grundet ophavsretten, ikke må vise videoen, vil vi prøve at beskrive hvad vi ser.

Det er aften og vi ser en mand med en guitar. Han står udenfor en gadedør og tæt på dørtelefonen. Man kan ikke se hans ansigt, da der kun er filmet ned på den guitar, han spiller på, og så op på døren. Men man kan høre ham synge og se han trykker på dørtelefonen. Vi gengiver et udsnit af sangteksten:

“Du skylder penge, vi spiller en sang, indtil de er indbetalt, vi skal nok gøre dine naboer opmærksom på, at du er en online svindler. Vi har allerede snakket med et par stykker. Vi kører den hele vejen, og det kommer på Facebook, din lille fusker” 

I den fulde tekst, bliver lånerens navn, nævnt flere gange foran dørtelefonen.  Udlåneren har angiveligt haft en anden, til at optage den lille inkasso-seance, og ifølge vores kilde, er den senere blevet delt på Facebook og til skræk og advarsel, også delt direkte ud til andre, der skylder penge. Vi har kontaktet udlåneren, men vi har ikke haft mulighed, for at få ham i tale.

Det er dog langtfra de eneste inkassometoder, der bliver taget i brug, når lånerne ikke betaler deres gæld til tiden.

Susanne der skrev i gruppen, at hun blev udsat for krav om betaling fra fremmede profiler, kan nu også bekræfte, at hendes kusine er blevet kontaktet af hendes udlåner. I samme tråd, hvor Susanne fortæller hendes historie, er der andre der fortæller om hvordan deres udlåner har truet dem og blandt andet valgt at kontaktet deres nabo.

Da vi tilbage i oktober 2018, skrev vores første historie om lånehajerne på Facebook, kunne vi dokumentere, at der blev oprettet facebook-tråde, hvor de dårlige betalere bliver udstillet, og hvor gæld efterfølgende bliver solgt indbyrdes blandt udlånerne.

Peter, som vi talte med i forbindelse med den første artikel, og som både har været udlåner og låner, fortalte hvordan han oplevede at bliver udstillet med navn og kontaktinformationer i en facebook-gruppe, da han havde et udestående hos en privat udlåner. Både venner og familie blev efterfølgende kontaktet om hans gæld, og han fik besøg på hans arbejde og hjemme privat. Peter endte med at betale sin gæld.

HVAD KOMMER LET, GÅR IKKE SÅ LET

På Facebook findes der lukkede grupper, hvor du kan få et lån fra en privat profil. Renterne er skyhøje og tilbagebetalingen skal som udgangspunkt, ske hurtigere end de lån, du kan optage fra en bank eller fra de udlånsvirksomheder, der er registreret hos finanstilsynet. Til gengæld kan du låne, selvom du står i RKI eller ikke kan fremvise et lånevenligt bank-budget.

Når du vælger at få et privat lån på Facebook fra en fremmede, og samtidig fravælger en låne-kontrakt, underskrevet af begge parter, er både du og udlåner på usikker grund, hvis du fravælger at betale din gæld. For uden en kontrakt,  har udlåner ikke mulighed for at overlade inddrivelsen af din gæld, til en autoriseret inkassofirma. Altså de inkassovirskomheder, der ikke sender rockere eller dårlige sangere.

Tilbage i oktober måned, lå der standard-låneformularer, i flere af lånegrupperne på Facebook, De, skulle man blot udfylde, hvis man ønskede et lån. Samtidig godkendte man udlånerens regler, hvor punkt 5 var, at man ved optagelse af et lån, samtidig accepterede, at udlåneren og resten af lånegruppen, måtte offentliggøre ens navn og informationer, og kontakte ens venner og familie, hvis man ikke betalte. Det kunne vi dokumentere i vores første artikel. Efter artiklen blev vores adgang til grupperne lukket, så vi kan desværre ikke se, om kravene har ændret sig.

Låner du penge på det uregulerede lånemarked på Facebook, bør du huske på, at låner du af dem. der laver deres egne udlånsregler, er det også dem, der sætter deres egne regler, hvis du ikke betaler. Deres penge, deres regler, dit valg.

Ifølge Susanne, har hun valgt at anmelde hændelsen til politiet, med håb om, at hun sammen med politiet, kan sikre, at der bliver sat loft over det skyldige beløb og renterne, og derved også undgå yderligere trusler. Vi har desværre ikke kunne få politiet til at bekræfte anmeldelsen. Anette har også anmeldt sin udlåner til politiet, men hun har endnu ikke har modtaget et journalnummer, så vi kan derfor ikke få bekræftet anmeldelsen af politiet.

Både “Susanne”  og “Anette” har ønsket at være anonyme, da de er bekymret for hvad der sker, hvis de udtaler sig. 

Digital prostitutionsring eller bare en lille lort?

Vores artikler er reklamefri, men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har vi ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse vores indlæg. Mats er svensk og Karina er bare en dårlig korrekturlæser, så vi tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% ?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.