En 50 millioner dollars undskyldning?

Casper, til din fødselsdag vil vi donere 35 kroner til en nonprofit-organisation efter dit valg, stod der på Facebook, da min ven Casper loggede ind i går. Det eneste han skulle gøre, var at oprette en indsamling for en god sag på Facebook.

Casper har fødselsdag den 5. oktober og her 25 dage før, har Facebook skrevet til Casper, at de vil donere 35 kroner til en non-profit organisation efter hans valg. Han skal bare oprette en indsamling, så klarer Facebook resten.

At oprette en indsamling  (Fundraising) i forbindelse med facebook-brugernes fødselsdag, er et intiativ der blev kickstartet af Facebook tilbage i 2017, og ifølge Facebook selv, har denne funktion indsamlet over 300 mill. dollar det første år.

Til min fødselsdag ønsker jeg mig donationer til…

 

Nu har Facebook – i en ukendt periode – valgt at udvide funktionen. Nu donerer de 5 dollar (kr. 35) til de brugere, der i forbindelse med deres fødselsdag, opretter en indsamling med Facebooks indsamlingsfunktion.

Ifølge CNN kommer pengene  fra Facebooks donations fond, der skal hjælpe non-profit organisationer booste deres indsamlinger. Der skulle angiveligt være indsat 50 mill. dollars til formålet.

CNN skriver, at funktionen blev kickstartet i juli måned 2018 i USA.  Hvornår den er startet op i Danmark, har Facebook endnu ikke svaret på, men den er allerede igang, og hvis Casper ikke skynder sig, er det ikke sikkert, der er flere penge i Facebooks donations-pulje, for selvom der er afsat et pænt beløb i fonden, så skal de jo række til rigtigt mange fødselsdagbørn verden over.

CNN forklarer initiativet med, at det er Facebooks fortsatte arbejde med at udvise social ansvarlighed og – måske også – deres behov for at at rette lidt op på deres forhold til deres brugere, efter de seneste års mange problemer.

PAS PÅ!

Det er dog ikke alle, der er lige pjattet med den nye mulighed.

“Facebook er blevet smartere – Pas på! De udnytter din fødselsdag og dine venners velgørenhed og penge uden du er klar over det – til egen skattefordel, i velgørenhedens navn.” Sådan skrev Christiane K. Borup den 1. september på Facebook, efter hendes 15 årig søn, havde fået en besked fra Facebook, at han i anledning af sin kommende 16 års fødselsdag, ville få 35 kroner, som han kunne vælge at donere til god sag, og så havde de listet flere NGO’er som han kunne vælge imellem.

Han valgte at give de 35 kroner til Alzheimer Association, da hans familie havde haft sygdommen tæt ind på livet.

“Hvad han ikke vidste var, at i det øjeblik, han valgte en fundraising, blev der genereret et facebook-opslag på min søns vegne, som blev delt på alle hans venners feed, hvor der stod at min søn i anledning af sin 16 års fødselsdag, havde valgt at støtte Alzheimer Association og at det var hans største ønske at indsamle penge til dem, og i stedet for at ønske sig gaver, ønskede han at folk donerede penge til organisationen.”

Ifølge Christiane kunne hendes søn ikke selv se opslaget med indsamlingen i hans navn, og de blev først opmærksom på indsamlingen, da sønnens mormor ringede og fortalte, at hun og andre havde doneret penge.

Facebook er blevet smartere – Pas på! De udnytter din fødselsdag og dine venners velgørenhed og penge uden du er klar…

Slået op af Christiane Kirkegaard BorupLørdag den 1. september 2018

 

 

Jeg har vist Christiane et screenshot af den besked som Casper har fået fra Facebook, og ifølge Christiane forklarer hendes søn, at han ikke har trykket opret og ikke modtaget en besked fra Facebook, at en indsamling var oprettet i hans navn.

Jeg tror han ville have opdaget, at han var ved at give afkald på sine fødselsdagsgaver, skriver Christiane, efterfulgt af en lille grinende emojii.

(Et eksempel på tilsvarende indsamling).

Jeg afventer Facebook hvorvidt det er normal procedure, at man ikke informerer brugerne om, at med de 35 kroner følger et krav om, at starte en indsamling via Facebook Fundraising funktion , eller hvorvidt der blot er sket en lille teknisk fejl. .

Du skal være 13 år for at have en facebook-profil, jeg har derfor spurgt Facebook, hvor gammel man skal være for at kunne oprette en indsamling på Facebook. 15 år ved vi jo nu. Men kan de 13 årige også?

 

FOR 50 MILLIONER DOLLARS UNDSKYLD

Facebook Donations Fund blev lanceret i november 2017. Facebook skriver selv, at fonden på 50 mio. dollars har til hensigt at hjælpe lokalsamfund med genopbyggelsen efter katastrofer, hjælpe flere personer med at støtte de sager, som betyder noget for dem og hjælpe nonprofitorganisationer med at øge de beløb, som de indsamler fra personer, som støtter sagen.

Så det er ikke nyt, at fonden ønsker at give penge til at støtte de gode sager. Det er godt for så meget, inklusiv Facebooks eget brand, som har fået et par gevaldige hakker i imaget de seneste to år, men man kan da overveje, hvorvidt det er lige i verkanten, at bruge pengene til at booste deres egen nye funktion, Fundrasier. Eller er det hip som hap? For pengene ender jo samme sted. Den enste forskel er måske bare, hvilke konto den bogføres under. Markedsføring eller CSR? Hvilke giver de bedste fradrag?

Sidste år på samme tid, benyttede Marc Zuckerberg sig af den jødiske helligdag Yom Kippur til at dele en undskyldning på Facebook. Han undskyldte for, at hans arbejde havde været med til at dele folk i stedet for at samle det. Han bad om tilgivelse, og skrev han ville gøre det bedre.

Tonight concludes Yom Kippur, the holiest day of the year for Jews when we reflect on the past year and ask forgiveness…

Slået op af Mark ZuckerbergLørdag den 30. september 2017

 

 

 

 

Om der kommer en ny undskyldning til Yom Kippur i år, har vi endnu tilgode at se, men måske har Mark Zuckerberg i år valgt een mere håndgribelig løsning. Eller nærmere bestemt 50 millioner.

Yom Kippur er en jødisk helligdag. Navnet betyder “soningens dag” på hebræisk

 

For vi kan da alle være enige om, at det giver en  bedre smag i munden at donere penge til en god sag, end at overvåge brugerne og sælge deres data.

Tillykke med din snarlige fødselsdag, Casper, kan du ikke oprette din indsamling til fordel for Sweet Chili, nu du er igang? Det er nummer 12 i oversigten over hvad man reelt kan starte indsamling til.

 

 

Mine artikler er reklamefrie, men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% ?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.